Zabava in prosti čas

Konkretno filozofiranje na Prid’ na čvek petku

5. 3. 2024 avtor: Mladinski center Brežice
mladi

V petek, 23. 2. 2024, sta Anamari in Ana izvedli Prid’ na čvek petek. Tema, ki si jo je izbrala Ana, je bila filozofija življenja.

Zveni težko in abstraktno, a kljub temu smo se ukvarjali s čisto konkretnimi vprašanji. Kako ravnate s situacijami, ko se vaši cilji ne ujemajo z pričakovanji drugih ljudi? Kako se odločate, kako porabiti svoj čas in energijo? Ali menite, da je smisel življenja doseči srečo? Ali menite, da je pomembnejše slediti svojim strastem ali sprejeti odločitve, ki vam bodo prinesle stabilnost in varnost?

Kako se soočate s spremembami v svojem življenju? Ali menite, da je življenje bolj usmerjeno k doseganju ciljev ali k uživanju v trenutku? Kako se soočate z občutkom izgube smisla ali motivacije v življenju? Kako bi opisali ravnovesje med delom in prostim časom v svojem življenju? Kako bi opisali razliko med materialnim uspehom in duhovnim zadovoljstvom v iskanju smisla življenja?

Ali verjamete v usodo ali menite, da imate popoln nadzor nad svojim življenjem? Kako se odločate o tem, kaj je pomembno v vašem življenju? Kako bi opredelili razliko med kratkoročnim ciljem in dolgoročnim smislom v življenju? Ali menite, da je smisel življenja nekaj, kar je že določeno ali je to nekaj, kar vsak posameznik oblikuje zase? Kako se soočate s situacijami, ko se vaši cilji razlikujejo od vaših sanj?

Ali menite, da je smisel življenja povezan s tem, kako vplivate na svet okoli sebe? Ali menite, da je smisel življenja nekaj stalnega ali se lahko spreminja skozi življenje? Kako bi opisali pomen medsebojnih odnosov pri iskanju smisla v življenju? Kaj menite, da je največja ovira pri iskanju smisla v življenju? Ali menite, da je smisel življenja nekaj, kar se razkriva postopoma ali nekaj, kar se odkrije v enem trenutku? Kako ravnate s situacijami, ko se vaše vrednote razlikujejo od vrednot drugih ljudi v vašem življenju?

Mnenja in pogledi so se razlikovali, obenem pa so mladi drug drugega okrepili z različnimi metodami spoprijemanja z življenjskimi situacijami in vprašanji. »Težko bi mi bilo uresničevati sanje brez podpore,« je samo eden od utrinkov čveka. Devet udeležencev je posnelo tudi podkast, ki ga boste imeli kmalu priložnost slišati.