Okolje in trajnost

Krasni vroči svet

19. 4. 2023 avtor: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

V petek, 31. 3. 2023,  in v soboto, 1. 4. 2023, je potekal dogodek imenovan Krasni vroči svet, ki so ga pripravile_i prostovoljke_ci Pekarne Magdalenske mreže, ki delujejo v skupini Mladi za mesta proti podnebnim spremembam in je bil nadgradnja lanskega dogodka ob Dnevu zemlje na Glavnem trgu (Štoparski vodnik ob koncu zemlje). Namen obeh dogodkov je bilo ozaveščanje ljudi o podnebni krizi.

Krasni vroči svet

Dogajanje prvega dneva je potekalo v Dvorani Gustaf, ki ga je pred izjemno številčno publiko otvorila klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj z izčrpnim predavanjem o antropogenih vzrokih za podnebne spremembe in meritve podnebnih sprememb. Sledilo je predavanje dr. Aljoše Slameršaka o odrasti. Vzporedno je cel dan potekala izmenjava rastlin, po predavanju dr. Slameršaka pa smo otvorile_i tudi escape room na temo podnebnih sprememb.

Dogajanje se je nadaljevalo s predstavitvijo raziskovalne naloge Pilotske meritve mikroplastike v sladkovodnih ribah rdečeokah, ki sta jo napisala Domen Bogdan in Tamara Kolerič ter z njo zmagala na Državnem srečanju mladih raziskovalcev 2021. Sledilo je še predavanje Jana Puharja na temo zelene tranzicije, mikroplastike in izračuna ogljičnega odtisa, nato pa je bil čas za daljšo pavzo z veganskim kosilom. Popoldne je potekal pogovor z aktivistkami Fridays for Future iz Madžarske, Poljske in Češke, ki so razložile kako poteka podnebni boj v njihovih državah ter s kakšnimi problemi se soočajo. Dan se je zaključil z glasbeno točko Maruše Kunst in Janeza Ivačiča ter koncertom skupine Razpad sistema

Naslednji dan se je dogajanje preselilo v Vetrinjski dvor, kjer so podelile_i nagrade avtoricam_jem najboljših del likovnega natečaja Odpad zaklad, pri katerem so morale sodelujoče osebe iz odpadnih materialov izdelati likovno delo, ki naslavlja podnebno krizo. Prejele_i so kar 63 del, ki so sedaj razstavljena v avli II. gimnazije Maribor. Sledil je ogled filma Zgodba Save, ki ga je posnela ekipa Balkan River Defence, po filmu pa je potekal pogovor z ornitologom Tilnom Basletom o vplivu hidroelektrarn na reke in rečne ekosisteme. Vzporedno so potekale delavnice za otroke, kjer so se izdelovale igrače iz recikliranih materialov.

Celoten dogodek je bil zelo uspešen, saj se ga je udeležilo veliko obiskovalk_cev ter mnoge osnovne in srednje šole, dogajanje pa je bilo pestro in poučno.

Več utrinkov dogajanja si lahko ogledate na povezavi.