Angažiraj se / Kultura

Kristusu ni uspelo, prišel je Marx

7. 3. 2019 avtor: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

Konec preteklega leta in v začetku letošnjega, so mlade sodelavke in sodelavci Pekarne Magdalenske mreže na dveh mariborskih odrih uprizorile_i dramo Kristusu ni uspelo, prišel je Marx, ki so jo priredile_i po motivih monodrame Marx v Sohu zgodovinarja in aktivista Howarda Zinna.

Monodramo so iz angleščine sprva prevedle in priredile za dramo s štirimi igralci in igralkami, kasneje pa tudi realizirale. 

Igra govori o življenju in delu Karla Marxa, v njej pa ni prikazan zgolj kot filozof, temveč tudi kot družinski človek, ki se v izgnanstvu bori za preživetje svoje družine. Na predstavi se tako srečamo z Marxom, ki se vrne med nas in s pomočjo lucidnega humorja brani ideje komunizma v današnjem času podivjanega kapitalizma. Igralec, v vlogi Marxa, skozi hudomušno komuniciranje z občinstvom, predstavi vlogo svoje žene Jenny pri pisanju njegove politično-ekonomske teorije in mladostniški aktivizem hčerke Eleanor, ki je postala priznana socialistka.

Predstava se zaključi s pomenljivim Marxovim stavkom: “Ali ste jezni, da sem se vrnil in vas razdražil? Poglejte na to iz drugega stališča, imejte to za drugi prihod. Kristus ni uspelo, je pa zato prišel Marx.”. Če ste zamudile_i Marxov drugi prihod, je tukaj nekaj prizorov, v prihajajočih mesecih pa se obetata še nekaj ponovitev.