Kultura

Kulturna ponudba za mlade

13. 2. 2024 avtor: Uredništvo
galerija

Marsikdo se kulturno udejstvuje in se na kulturo spomni le ob slovenskem kulturnem prazniku. Da med mladimi ne bo tako, smo pripravili kratek pregled kulturne ponudbe v Sloveniji. Kultura je namreč tista, ki budi narodno zavest, nas uveljavlja v svetu, omogoča ustvarjalnost, rast in kritičen razmislek ter nas navsezadnje tudi zabava. Pomembno je, da prepoznamo vse prednosti, ki nam jih ponuja kultura in kulturno udejstvovanje.

Kino najbolj priljubljen med mladimi

Po najnovejših podatkih Statističnega urada je leta 2022 tretjina prebivalcev, starih 16 let ali več, odšla na vsaj eno kulturno prireditev, največkrat na koncert ali gledališko predstavo. Kino je vsaj enkrat obiskalo 22 odstotkov oseb, v največjem deležu mladi od 16 do 24 let.

Kulturni domovi, gledališča, operi in glasbene ustanove so na svojih odrih izvedli 24.347 prireditev, muzeji in galerije pa so pripravili 1005 razstav ter dodatno še 123 e-razstav za virtualni prostor. Največ festivalov je bilo lani glasbenih in plesnih, približno 47 odstotkov.

Filmski delavci so ustvarili 30 celovečernih filmov ter 79 kratko- in srednjemetražnih filmov. Založniki so izdali 5877 naslovov tiskanih knjig in brošur, od tega je bilo 68,6 odstotkov izvirnih slovenskih del. V splošnih knjižnicah si je vsak vpisan član povprečno izposodil 45 knjig.

Kam, kdaj, kako?

Nekatere kulturne ustanove ponudijo obiskovalcem brezplačne prireditve. Lani je bilo takih 6743 ali okoli 28 odstotkov vseh, večino brezplačnih prireditev so pripravili kulturni domovi. Ti se nahajajo skoraj v vsakem večjem kraju, zato lahko kulturno ponudbo najprej preveriš v domačem ali sosednjem kraju, pokukaj pa tudi v sosednjo občino. Kulturni domovi so velikokrat denimo prvi oder za mlade glasbenike ali prvi razstavni prostor mladih umetnikov. Podpri jih z obiskom!

Veliko muzejev in galerij v Sloveniji enkrat mesečno ponuja brezplačen vstop – to preveri na spletnih mestih posameznih kulturnih ustanov. Narodna galerija v Ljubljani brezplačen vstop v stalno zbirko ponuja vsako prvo nedeljo v mesecu, včasih organizirajo tudi brezplačen voden ogled. Da boš še bolje obveščen pa kulturnim ustanovam sledi na Instagramu, marsikatera ima tudi že TikTok.

Portala Kulturnik in Kulturni bazar ponujata pregled aktualne kulturne ponudbe na vseh področjih kulture in umetnosti po vsej Sloveniji, hkrati pa omogočata tudi orientacijo po različnih področjih kulture in umetnosti ter informacije o nacionalnih projektih in programih.

Za raziskovanje ponudbe za mlade po posameznih področjih umetnosti in kulture je voljo nekaj področnih portalov, ki ponujajo informacije na nacionalni ravni:

Še več podrobnejših informacij o ponudbi po posameznih področjih (bralna kultura, mediji, kulturna dediščina, ljubiteljska kultura, participacija mladih in kulturne in kreativne industrije) najdeš tukaj.

Če bi pri ustvarjanju kulturne ponudbe rad tudi sodeloval, lahko tukaj preveriš, kateri projekti ti to omogočajo.

Torej – izgovorov ni več! Spremljaj kulturne ustanove in mlade kulturnike ter jih podpri. S kulturnim udejstvovanjem bogatiš sebe in druge.