Mladinsko delo

Kulturni 2024 in 25. obletnica organiziranega delovanja MCDD

6. 3. 2024 avtor: Mladinski center Dravinjske doline
predstava

V Mladinskem centru Dravinjske doline (MCDD) smo v februar vstopili_e z otvoritvijo tradicionalnih Kulturnih dni, ki jih je Klub študentov Dravinjske doline (KŠDD) letos organiziral že 26. leto zapored. Kulturni dnevi vsako leto februarja ponujajo bogat program različnih aktivnosti za obiskovalce vseh starosti.

Prva v seriji februarskih dogodkov je bila otvoritev umetniške razstave Luminiscenca v prireditveni dvorani MC Patriota, ki med drugim služi tudi kot razstavni prostor za predstavitev del mladih umetnikov_iv. Avtor razstave, ki bo za ogled na voljo do konca marca 2024, je lokalni umetnik Luka Potočnik. Obiskovalce in obiskovalke je navdušil s performansom, ki je združeval zvok, UV svetlobo in likovna dela na temo različnih obdobij človeške zgodovine.

Večer je bil obarvan z UV svetlobo, ki so delom dodala dodaten čar.
Večer je bil obarvan z UV svetlobo, ki so delom dodala dodaten čar.

Odprtju razstave je sledil potopis Laure Domanjko in Viktorije Stanovske, ki sta v osmih mesecih z nahrbtniki prepotovali kar devet afriških držav. Dekleti sta z obiskovalci_kami delili številne zgodbe o prostovoljskih projektih, spoznavanju kultur, obiskih živahnih mest, neokrnjeni naravi in še o mnogih drugih zanimivih temah.

Dekleti sta predstavili izkušnje z osemmesečnega potovanja po Afriki.
Dekleti sta predstavili izkušnje z osemmesečnega potovanja po Afriki.

V KŠDD so Kulturne dneve nadaljevali_e s koncertom DJ tandema RotorMotor, ki se jima je na odru pridružil tudi DJ RokiD. RotorMotor, znan tudi kot glasbena mašina na poti med Mariborom in Ljubljano, navdušuje s svojo neustavljivo energijo, ki privablja pozornost širom Evrope. Nejc in Luka, ki tvorita srce te glasbene mašine, redno gostujeta v ljubljanskih klubih K4 in Gala Hala pa tudi onkraj meja Slovenije. Medtem ko Nejc in Luka z lahkoto upravljata z zvočnimi tirnicami, DJ RokiD, član ekipe Agregat, s svojim edinstvenim glasbenim slogom prav tako ustvarja nepozabno vzdušje na plesišču.

RotorMotor v akciji.
RotorMotor v akciji.

KŠDD je organiziral tudi pustno rajanje s slovensko glasbeno skupino Kokosy. Prireditveno dvorano MC Patriot so, kot vsako leto, tradicionalno napolnile izvirne maškare. Na dogodku so podelili_e nagrade za najbolj izvirno individualno masko, masko v dvojici in skupinsko masko. 

Prireditveno dvorano Patriot so napolnile izvirne maske
Prireditveno dvorano Patriot so napolnile izvirne maske.

Predstavili_e so tudi 26. pesniško zbirko KŠDD z naslovom V negotovosti uma, ki je izšla v sklopu letošnjih Kulturnih. V tokratni zbirki so predstavljena dela 10 lokalnih avtorjev_ic.

Študenti_ke so za vse ljubitelje_ice iger in kvizov pripravili_e dogodek Game night: pub kviz. Tekmovalke in tekmovalci so se v prostorih MC Patriota preizkusili v znanjih s področij umetnosti, znanosti, športa in številnih drugih področij.

Za zaključek zabavnega večera so najboljšim ekipam podelili nagrade.
Za zaključek zabavnega večera so najboljšim ekipam podelili nagrade.

Pub kvizu je sledil dobrodelni valentinov koncert Vlada Kreslina, ki ga je KŠDD gostil v Domu kulture Slovenske Konjice v sodelovanju z Lions Klubom Konjice. Namenjen je bil zbiranju sredstev za dober namen in druženju ter sprostitvi ob poznanih melodijah odličnega slovenskega glasbenika. Iskrena zahvala gre vsem, ki so z udeležbo na koncertu soustvarili_e čudovit sobotni večer.

V Domu kulture je potekal dobrodelni koncert z Vladom Kreslinom.
V Domu kulture je potekal dobrodelni koncert z Vladom Kreslinom.

Kulturne dneve smo zaključili_e s koncertom skupine Tabu, ki je potekal v prireditveni dvorani MC Patriota. Skozi njihov nastop so se prepletale uspešnice, kot so Dobra vila, Lahko sem srce, Angel in mnoge druge, ki so spremljale zveste poslušalce_ke skozi leta in so občinstvo popeljale nazaj v spomine na preteklost ter ga hkrati navdihnile za prihodnos

Skupina Tabu je poskrbela, da je bila dvorana MC Patriota napolnjena do zadnjega kotička.
Skupina Tabu je poskrbela, da je bila dvorana MC Patriota napolnjena do zadnjega kotička.

Poleg pestrih Kulturnih dni so v MC Patriotu potekale tudi druge aktivnosti in dogodki, med katerimi gre izpostaviti Akademijo ob 25. obletnici organiziranega delovanja Mladinskega centra Dravinjske doline. Akademija je združila bivše prostovoljce_ke, zaposlene, odločevalce_ke in druge, ki so pomembno prispevali_e k razvoju delovanja mladinskega centra.

Skozi retrospektivo so se sprehodili_e na sproščenem pogovoru s podžupanom Občine Slovenske Konjice Primožem Pokličem, bivšima direktorjema MCDD Nežo Pavlič Brečko in Tadejem Slapnikom, bivšima županoma Občine Slovenske Konjice Janezom Jazbecem in Miranom Gorinškom in očetom imena Patriot Francijem Kekom.

Prav tako smo podelili_e priznanja najbolj zaslužnim dolgoletnim prostovoljcem_kam in sodelavcem_kam MCDD. Skupaj smo upihnili_e svečke na torti in nazdravili_e preteklim in bodočim uspehom MCDD.

25. obletnico delovanja so obeležili_e v dobri družbi.
25. obletnico delovanja so obeležili_e v dobri družbi.

V Domu kulture Slovenske Konjice smo premierno uprizorili predstavo dijakov in dijakinj Gimnazije Slovenske Konjice z naslovom Tovarna ljudi. Predstava je avtorsko delo dijakov in dijakinj, ki ustvarjajo pod imenom Roza orehi, ter režiserja Mihe Slapnika in je nastala v okviru projekta Kul Klub, ki ga Mladinski center Dravinjske doline izvaja od septembra in je sofinanciran s strani Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

Predstava govori nenavadno zgodbo o tem, kako Bog navigira naš svet. Odloči se namreč za nakup solarnega sistema in planeta Zemlja, ki ga upravlja kot video igro. Igralke in igralci so se tako v predstavi, katere uprizoritve načrtujejo tudi v prihodnosti, na humoren način preko domišljijskih tem dotaknili izzivov sodobne družbe.