Zdravje

Lahko mladi spremenijo starejše, da ne vozijo pod vplivom alkohola?

6. 12. 2022 avtor: Zavod VOZIM

V iniciativi Heroji furajo v pižamah, ki vstopa v že 6. sezono delovanja, ugotavljajo, da se v zadnjih 5 letih kar 46 % prometnih nesreč, ki jih povzročijo alkoholizirani vozniki, zgodi v nočnem času. Od vseh smrti v prometnih nesrečah, ki se zgodijo zaradi alkoholiziranih voznikov, se jih skoraj ⅔ konča s smrtnim izidom. Sprašujejo se, ali smo zreli, da končno spremenimo vedenje in nehamo voziti pod vplivom alkohola?

“Čeprav kolegom večkrat omenim, da sem na voljo za prevoz, če bodo pili alkohol, opažam, da prepogosto, kljub popitemu alkoholu, sedejo v avto in odpeljejo domov. Sprašujem se, zakaj naša generacija ali pa malo starejši prepogosto ne izkoristimo možnosti prevoza, če nam jo ponudi prijatelj,”

opaža David Razboršek, direktor Zavoda VOZIM.

Statistika kaže, da od leta 2010 naprej mladi od 15. do 24. leta starosti delajo večji napredek pri zmanjševanju števila prometnih nesreč pod vplivom alkohola v primerjavi z vozniki, starimi 25 let in več. Glede na statistiko lahko sklepamo, da so mladi že vzpostavili drugačen, bolj zdrav odnos do pitja in vožnje. Zakaj tudi starejši tega ne prakticiramo?” je dodal.

Okrogla miza

Ta vprašanja so bila tudi osnova okrogle mize, na kateri so sodelovali Matjaž Leskovar iz Generalne policijske uprave, Karmen Henigsman iz NIJZ, dr. Dan Podjed, znan antropolog ter Gregor Mauko iz Toyote Slovenija. Razpravi sta se pridružili Maruša Samobor Gerl, vodja Herojev, in Patricija Štangelj iz agencije Luna \TBWA, ki sta predstavili letošnjo kampanjo.

“Ideja s posnetki parkirišč je bila zasnovana tako, da ti predstavljajo parkirišče izven urejene površine, kjer je tudi ovira – drevo, stena, obcestni steber,” je dejala Štangljeva in dodala, “takšna ‘parkirišča’ so nemalokrat rezervirana za tiste voznike, ki vozijo pod vplivom alkohola in v takšnem stanju povzročijo prometno nesrečo.”

Risanja takega parkirišča so se simbolično, v podporo sporočilu kampanje, lotili tudi mladi preteklo soboto v MC Krško. V Zavodu VOZIM pozivajo vse, da prispevajo k večji prometni varnosti tako, da ustvarijo Herojski Vau’čer, dostopen na spletni strani Herojev in ga podarite svojim bližnjim z namenom, da ga lahko izkoristijo, ko potrebujejo varen prevoz.

Ustvari svoj Herojski Vau’čer

“Od mladih smo v zadnjih 5 letih slišali veliko zanimivih predlogov, kako preprečiti vožnjo pod vplivom alkohola. Zato pozivamo vse voznike, predvsem starejše, naj ne vozijo pod vplivom alkohola in si dovolijo prositi svoje bližnje za prevoz,”

je zaključil David iz Zavoda VOZIM, ki so zbrani prikimali.