Zaposlovanje

Leto 2019 v EKTC Maribor

30. 12. 2019 avtor: Uredništvo

EKTC Maribor – Centru eksperimentov Maribor zaključujejo izjemno pestro leto 2019, v katerem so kot mladinski center izvajali veliko dejavnosti na mnogih področjih in tako delili bogate izkušnje z množico mladih.

Že vrsto let sodelujejo z ZNI – Zavodom za novodobno izobraževanje in tako so tudi letos v EKTC gostili dijake iz tujine, ki so bili pri njih na praksi. Letos so jih obiskali dva italijanska dijaka Paolo in Giovanni ter češki dijak Jakub. Vsi so se izkazali kot obetavni mladi, ki so bili pripravljeni poprijeti za vsako delo, ki jim je bilo naročeno. 

Za njihov mladinski center je bilo vedno pomembno sodelovanje z mladimi prostovoljci, zato so v letu 2019, poleg rednih srečanj, organizirali tudi več okroglih miz, kjer so diskutirali o problematikah, s katerimi se mladi srečujejo v življenju. Kot najpogostejši problemi se večinoma izkažejo skrb za prihodnost v teh finančno negotovih časih, a kljub temu tudi ne manjka optimizma, da se bo že nekako izšlo.

Mladi prostovoljci so v tem letu soustvarili več razstav in delavnic. Obeležili so 50-letnico prvega pristanka na Luni s človeško posadko, ob svetovnem dnevu letalstva so prostovoljci pomagali pri razstavi o Edvardu Rusjanu, pionirju slovenskega letalstva, prostovoljec Tine pa je svoje fantastične slike predstavil s fotografsko razstavo “Luna, Zemljin naravni satelit”. Ob 10. dnevu za spremembe, ki je potekal pod sloganom “Odpravimo diskriminacijo” so mladi prostovoljci in prostovoljke izvedle delavnico in razstavo z naslovom “Ženske in moški soustvarjalci enakopravnosti”, ki sta mlade osveščali o tem, kako povečati enakopravnost med spoli.

V EKTC se zavedajo družbene odgovornosti, zato so zavezani k osveščanju o skrbi za okolje in pomoči ranljivim skupinam. V preteklem letu so na EKO tednu Maribor promovirali uporabo obnovljivih virov energije in mladim na praktičnih modelih prikazali, koliko elektrike lahko pridobimo na tak način. Lahko so tudi videli, kako težko bi bilo, če bi sami morali proizvajati to energijo, in jih pri tem opozorili, da je pomembno varčevanje z energijo. Na odprtem dogodku v Mariborskem mestnem parku v okviru Art Kampa smo izvajali domiseln eksperiment, kjer so se mladi lahko pomerili v čiščenju odpadkov iz oceanov. Zaradi vedno večje problematike glede plastike, so povabili predavatelje s Fakultete za tehnologijo polimerov Slovenj Gradec, ki so dijakom in študentom predstavili tehnologije recikliranja, nove vire plastike in ogromne potenciale zaposlovanja na tem sodobnem področju, ki ima cilj trajnostno ravnati s plastiko.

Skozi leto so jih večkrat obiskali člani društva PUM – Projektno učenje mlajših odraslih, ki so v sproščenem vzdušju spoznali možnosti prostovoljstva in zaposlovanja na naravoslovnih področjih. V 2019 so gostili skupino iz Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Maribor, za katero sta mladi mentorici pripravili delavnico naravne kozmetike, z namenom, da ranljivi skupini približata različne naravne snovi, ki se uporabljajo pri izdelavi kozmetike.

Pomemben del EKTC je približevanje znanosti mladim, zato so letos prvič organizirali Festival znanosti Maribor. Na festivalu so se predstavile fakultete, srednje šole, podjetja in zavodi, ki so vsak na svoj način želeli mlade dodatno navdušiti nad znanostjo in jim predstaviti nadaljevanje poti v znanstvenih vodah. Tako mladi kot organizatorji so bili navdušeni nad dogodkom in se že pripravljajo, da festival ponovijo tudi v letu 2020.

Tako kot pretekla leta, so tudi letos Center eksperimentov Maribor organizatorji tekmovanja EBEC Alpe-Adria povabilik sodelovanju pri zasnovi naloge, ki je zastavljena študentom na tem tekmovanju. Njihova člana sta bila tudi člana komisije, ki je ocenjevala končne izdelke. Vsako leto so navdušeni nad kreativnostjo, ki jo pokažejo mladi tekmovalci pri premagovanju zastavljenih nalog.

To je bil zgolj kratek pregled nekaterih izpostavljenih dejavnostih, ki so jih v preteklem letu izvajali z več sto mladimi na mnogih področjih in se že veselijo nadaljevanja našega poslanstva v letu 2020. Več o njihovih dogodkih v letu 2019 si lahko preberete tukaj.

Vir: EKTC – Center eksperimentov Maribor