Evropsko leto mladih / Neformalno izobraževanje

Leto mladih v Mladinskem centru Ormož

3. 1. 2023 avtor: Mladinski center Ormož
mladinski sektor

Na koncu koledarskega leta so se v Mladinskem centru Ormož spominjali vsega, kar so naredili v preteklem letu. Leto 2022 je bilo evropsko leto mladih, zato je bil glas mladih še pomembnejši. V Mladinskem centru Ormož so bili mladi slišani, dosegli mo mnogo zastavljenega. Nekaj od tega želijo v nadaljevanju deliti z vami. Izpostavili bodo nekaj aktivnosti, ki jim bodo ostale v spominu ter jih bodo vodile pri oblikovanju njihovega programa v prihajajočem letu.

V začetku leta so se veliko družili z učenci osnovnih šol. Njihovi mednarodni prostovoljki Isa in Cansu sta mlade naučile nekaj španskih in turških besed, prav tako sta promovirale njihov program. Trenutno gostijo prostovoljki iz Češke in Portugalske, Margarido in Lenko. Tudi njiju vključujejo v aktivnosti mladinskega centra, pomagata pri promociji ter prostovoljskih priložnosti, izvajata predstavitvene delavnice za vrtce, osnovne in srednje šole in sodelujeta z lokalno mladino.

Lokalna mladina se je imela priložnost družili z županom. Na dogodku »Na pijači z županom«  so izmenjali mnenja in predloge. Mladim želijo omogočiti, da živijo v okolju, ki so ga pomagali sami sooblikovati. Tako so izpostavili probleme, ki se dotikajo mladih v Ormožu. Premalo stanovanj in delovnih mest je po njihovem mnenju tisto, kar povzroča »beg možganov«. V splošnem so mladi zelo zadovoljni, majhno mestece se razvija, odrasli so jim pripravljeni prisluhniti. Aktivna participacija mladih in stik z lokalnimi odločevalci je vsekakor vrednota, ki jo želijo negovati dalje.

Mlade so opremili s kuharskim znanjem. S pomočjo mladih kuharjev so se naučili pripraviti okusnih in zdravih jedi. Ideje so dali tudi tistim, ki v kuhinji niso (nismo) najbolj spretni. Prav tako so se naučili kakšna je razlika med pito in burekom.

Skozi celo leto so se truditi pomagati ranljivejšim in tistim, ki so jih potrebovali. Žal si bodo iztekajoče se leto zapomnili tudi po začetku vojne v Ukrajini. Stopili so skupaj in zbirali oblačila, higienske pripomočke in hrano. Tudi letos so se pridružili akciji Božiček za en dan in zbrali več kot sto daril za otroke in starostnike. Pozabili niso niti na naše štirinožne prijatelje. Zbirali so hrano, odejice in igračke tudi za njih. Te so darovali Društvu za zaščito živali Maribor. Spet so pokazali, da imajo kljub malo številčnosti velika srca.

Krepili so svojo kreativno in umetniško plat. Dijaki Gimnazije Ormož so poslikali železniško postajo. Spoznali so raku tehniko žganja in oblikovanja gline, naučili so se osnov šivanja, izdelali so didaktične igrače, ki so jih podarili lokalnemu vrtcu.

Skozi leto so k njim prihajali ukrajinsko govoreči otroci in mladina, ki so se skozi igro učili slovenskega jezika. Sestavljali so lego robote in Rubikovo kocko. Izmenjevali so oblačila, sodelovali s Heroji furajo v pižamah, DrogArt. V lokalnih osnovnih šolah so izvajali mladinske delavnice za 8. in 9. razred, ki se dotikajo tem kot so odraščanje, spolnost ter odvisnosti. Veliko so govorili o duševnem zdravju mladih.

V novem letu bodo gradili na temeljih, ki so jih postavili v letu 2022 in mladim ponudili še več vsebin. Vsem vam pa želijo v novem letu veliko uspehov, strpnosti in iskric v očeh!

Srečno 2023!
Srečno 2023!