Vključenost

Ljuba in Drago – mobilni mladinski center

31. 12. 2019 avtor: Uredništvo

Prvega septembra sta Ljuba in Drago prvič zares pokukala na plano in se pokazala širši javnosti. A ker pa sta bila tisti čas še na počitnicah, je imela ekipa ustvarjalcev priložnost pokazati svoj miselni proces in vse delo, ki stoji za tem. Tako je nastala razstava “Kako je bus št.132 postal Ljuba in Drago?” Če se peljete z avtobusom in imate srečo, si jo lahko ogledate, ker se še danes potepa naokoli.

Načelo “Nič za mlade brez mladih” je ključno načelo Mladih zmajev in tako je tudi s celostno grafično podobo projekta mobilnega mladinskega centra Ljubljana. Do končnega izdelka jim je z delavnico na temo grafične podobe pomagal oblikovalski strokovnjak Miha Artnak iz strateško-oblikovalskega studia Ljudje. Zadana naloga oblikovalk je bila, kako vzpostaviti odnos med Ljubo in Dragom, vključiti prostor (projekt / bus) v grafično podobo, slediti jedrni vrednoti projekta: Mobilni mladinski center je vključujoč. In nastala je grafična podoba Ljuba in Drage, ki je monogram, oziroma okrajšava imena mobilnega mladinskega centra Ljuba in Drago. Črki L in D ločuje pika, ki ponazarja skrivnostno razmerje med Ljubo in Dragom. Splošen vtis, ki ga znak daje, je tudi spodbuda za prestopanje mej, za korak izven okvirjev, za eksperimentiranje in izzivanje statusa quo, za nekaj po svoje, za nekaj zelo edinstvenega in neponovljivega, kar mladost sama tudi je.

V novi vlogi bo avtobus zagotavljal mladinski center za “sive cone Ljubljane”. Za lokacije, podhranjene s prostori in programi za mlade. Projekt je v celoti zasnovan in izvajan v sodelovanju z mladimi in sledi ter narekuje miselnost trajnostnega načrtovanja oblikovanja. Želijo, da avtobus št. 132, postane prostor za druženje mladih, odprta demokratična platforma, prispevek k promociji pomembnosti narave v urbanih območjih – z zeleno streho, kavarna na štirih kolesih, prostor, kjer lahko si in ne rabiš nič kupiti, prijazen in vključujoč prostor, dostava druženja v vsak (pozabljen) kotiček mesta, zabavna in kul šala Ljubljane.

Vir in foto: Mladi zmaji