Znanost

Magneti: področje prihodnosti

18. 12. 2023 avtor: Center eksperimentov Maribor
dogodek

V Ljubljani je 6. decembra 2023 potekal 2. Innovation Day Ljubljana, kjer so vodilni strokovnjaki iz Slovenije in partnerskih držav predstavili zelo pomembno in perspektivno področje: proizvodnja naprednih magnetnih materialov.

Magnete danes najdemo v ogromno produktih, a se pogosto ne zavedamo kompleksnosti, ki se skriva v ozadju. Slovenija spada med vodilne države v EU tako po raziskavah kot razvoju magnetov iz redkih zemelj. Univerza v Ljubljani in Institut “Jožef Stefan” sta pomembni središči za študij in raziskovalno delo na področju magnetov ter povezavo z industrijo.

V zadnjem času se v Evropski uniji začenja premik v strategiji k povečanju proizvodnje magnetov znotraj EU. To odpira vrata za veliko število novih potencialnih služb, zlasti za tiste, ki jih zanimajo naravoslovno-tehnična področja. Fiziki, kemiki, matematiki, elektrotehniki, mehatroniki, strojniki, informatiki in metalurgi so vsi ključni akterji pri uresničevanju tega cilja. V prihodnjih desetletjih to lahko pomeni tisoče novih, izjemno zanimivih poklicnih možnosti za mlade, ki se danes odločajo o svoji prihodnosti.

Eden od najnovejših trendov v industriji magnetov je uporaba 3D tiskanja. Ta tehnologija omogoča hitro prototipiranje in prilagajanje magnetov glede na specifične potrebe. Mladi inženirji, specializirani za 3D tiskanje, lahko odigrajo ključno vlogo pri razvoju in implementaciji inovativnih rešitev v proizvodnji magnetov.

V Centru eksperimentov Maribor so se udeležili dogodka, da bi pridobili novo znanje, ki ga lahko prenesejo na mlade, in jim tako pomagajo odkriti poklice, ki bodo v prihodnosti samo še pridobivali na pomembnosti. Zato so tudi začeli novo tedensko rubriko, kjer predstavljajo poklice prihodnosti. Področje magnetov je vsekakor eno tako področje, ki bo samo še rastlo in je vredno pozornosti vsakega bodočega naravoslovca ali inženirja.