Zabava in prosti čas

Mc Vič je praznoval 3. rojstni dan

4. 4. 2022 avtor: Zavod NefiksMladinski center Vič

Mladinski center Vič je svoj tretji rojstni dan praznoval v družbi Laure Unuk in Zale Urh, najboljših slovenskih šahistk, s predstavniki Četrtne skupnosti Vič, Gimnazije Vič, Doma Malči Beličeve, URSM, Urada za mladino MOL, predstavniki partnerskih organizacij in podjetja Decathlon. 

Po treh letih delovanja se je mladinski center Vič, v katerem sta moči združila Antonov dom in Zavod Nefiks, dobro umestil v lokalno okolje. Njegovo vrednost prepoznava tudi ČS Vič, ki je podprla idejo o izvedb našega praznovanja njen predsednik g. Danilo Šarič pa se je udeležil tudi simultanega šahovskega turnirja z Lauro Unuk. 

Šah je (namizna) igra za dva igralca. 

Simultani turnir je predstavljal osrednji dogodek dneva – Laura se je pomerila z 10 igralci naenkrat. Igralci so bili različno stari, “a nobenega igralca ne smem podcenjevati, saj pri šahu igramo proti nasprotnikovim figuram, ne proti osebi, zato nikoli ne gledam na to, koliko star je moj nasprotnik,” je povedala Laura.  

Vsak igralec ima na voljo 16 figur, ki jih lahko uporablja po vnaprej določenih pravilih. Gre za strateško igro, katere cilj je matirati nasprotnikovega kralja. Vsak ima enega kralja, eno kraljico, dva lovca, dva konja, dve trdnjavi ter osem kmetov. Element sreče je v šahu izključen. Zmaga igralec, ki ima boljšo strategijo in bolje ve, kdaj in kako uporabiti posamezno figuro. 

In če partijo šaha primerjamo z delovanjem našega mladinskega centra? 

V teh treh letih smo spoznali polje, poznamo figure, ne računamo na srečo – imamo strategijo. Kaj pa je njihov cilj? Cilj je, da bi še več mladih iz lokalnega okolja in širše mladinski center prepoznali kot prostor, kjer lahko razvijajo ideje, prispevajo k razvoju družbe ter krepijo vseživljenjske kompetence skozi neformalno učenje. 

Karierno delovanje 

Na dogodek so povabili tudi predstavnike podjetja Decathlon, ki so mladim predstavili karierne možnosti v njihovem podjetju. Ena od naših glavnih naloge je, da preko delavnice, predstavitev, individualnega kariernega svetovanja in dogodkov s podjetji delujejo na področju kariernega razvoja mladih. Gaja in Jasna sta mladim iz prve roke predstavili njuno delo, vrednote Decathlona ter kako pri njih poteka zaposlovanje.  

Gremo dalje

S Šahovskimi dogodki bodo v Mladinskem centru Vič nadaljevali tudi v prihodnjih mesecih: