Vključenost

Mednarodno prostovoljstvo? Zakaj pa ne?

8. 11. 2019 avtor: Uredništvo

Prostovoljstvo je odlična izkušnja, ki ti ponuja, da zakorakaš izven svoje dnevne rutine ter se srečaš z novostmi in izzivi na različnih področjih. H kvaliteti mednarodne izkušnje doprinesejo novo okolje, nova poznanstva z ljudmi, s katerimi se srečuješ ali sodeluješ, način življenja, ki ga posameznik oblikuje v novem kontekstu in samospoznavanje skozi mnoge izzive.

Prostovoljce okolica spodbuja, da kar najbolje izkoristijo možnosti, ki se jim ponujajo, da razvijajo svoje spretnosti in si pridobijo čim več novih kompetenc. Med aktivnostmi si postopoma zgradijo samozavest, ki jim pomaga stopiti izven cone udobja ter prevzemati odgovornejše naloge, ki jih s pomočjo mentoriranja tudi (uspešno) izpeljejo.

Maryna, ki je zaključila enoletno prostovoljstvo v Sloveniji in se je že vrnila domov v Ukrajino, v svojem  zadnjem prispevku opiše svojo izkušnjo kot osebno popotovanje po spreminjajoči se reki, po kateri se spustiš s tokom v neznano ter se na koncu ob pogledu nazaj z zadovoljstvom zavedaš, da je vsaka brzica soustvarila to izkušnjo.

V tem času je odkrila tudi svojo novo strast, potovanja. Ugotovila je, da je strah, ki jo je oviral, da bi to naredila že prej, votel ter da za pot ne potrebuješ veliko denarja. Potrebne je le nekaj organizacije, iznajdljivosti in dobre družbe. Včasih pa se je na dogodivščino še bolje odpraviti kar sam.

Več o njeni izkušnji na tej povezavi.

Vir in foto: Socialna akademija