Neformalno izobraževanje / Organizacije za mlade

“MEPI, pustolovščina, ki jo moraš doživeti.” 

19. 5. 2023 avtor: MEPI – Mednarodno priznanje za mlade
MEPI razstava

Ob 25. obletnici delovanja Programa MEPI v Sloveniji, je Nacionalni urad MEPI ob pomoči partnerjev zasnoval potujočo MEPI razstavo.  

Svojo pot je razstava pričela v Celju na ploščadi Osrednje knjižnice Celje. Razstavo je 21. aprila slovesno otvorila britanska veleposlanica v Sloveniji, Tiffany Sadler:

»MEPI, ki v Sloveniji deluje že 25 let, je izrednega pomena za mlade in njihovo neformalno izobraževanje, da s pomočjo programa izkoristijo vse svoje skrite potenciale. Hkrati pooseblja vrednote, ki so skupne Veliki Britaniji in Sloveniji  – to je skrb za skupnost, zaščita okolja in prevzemanje osebne odgovornosti – za katere se zavzema tudi novi britanski kralj Karl III.«  

MEPI razstava
Avtor fotografije: Gašper Rebernik 

Namen potujoče MEPI razstave je približati program ter prednosti udejstvovanja širši javnosti in nagovoriti čim večji krog mladih ter drugih deležnikov. MEPI je program, ki vsakemu nudi priložnost odkrivati samega sebe. Tako velja tudi za razstavo, ki v svojih fotografijah in besedilih ponudi vpogled v samo MEPI strukturo, pomen programa, predvsem pa v osebne izpovedi Mepijevcev.

MEPI želi s pomočjo razstave širiti besedo o programu, ki mlade pripravlja na izzive življenja, jim omogoča pozitivnejše vključevanje v družbo ter krepi njihovo samostojnost.  Po 25. letih delovanja je poslanstvo MEPI še toliko bolj jasno – navdihovati ter opolnomočiti mlade na njihovi poti osvajanja novih veščin, premagovanja izzivov in pridobivanja samozaupanja ter rezilientnosti. 

MEPI s svojo strukturo in zasnovo mlade pospremi na pot osebnostnega razvoja, ki temelji na vzpostavitvi zdravih, vseživljenjskih navad. Spodbujamo zdrav življenjski slog, močne osebne stike in brezmejno prepoznavanje priložnosti.  

MEPI razstava Avtor fotografije: Gašper Rebernik
Avtor fotografije: Gašper Rebernik

Potencial, ki ga neformalna izobrazba ter eksperimentalno učenje imata, se združen v Programu MEPI prepozna na vsakem koraku.  Z razstavo želimo potencial predstaviti vsem tistim, ki živijo obkroženi s pozitivnimi učinki MEPI in nenazadnje – z Mepijevci. Tako nagovarjamo naše izvajalce, prostovoljce, gospodarstvenike ter vse ostale podpornike, da z upočasnjenim korakom ob razstavi razmislijo o vrednotah in prihodnosti, ki si je želijo. MEPI predstavlja pot, po kateri stopajo odgovorni mladi z močnimi vrednotami, kompetencami ter pogumom prejeti izziv. Vedo namreč, da je v njih več, kot si mislijo. 

MEPI razstava

Razstava s pomembnim sporočilom za vse člane skupnosti bo iz Celja potovala naprej v kraje, kjer se izvaja Program MEPI.