Kultura

Mlad.si in 58. Festival Borštnikovo srečanje: Kako se na odrskih deskah skuje teorija zarote?

24. 5. 2023 avtor: Jerneja Potočnik
Predstava Dokaži!

S svojim opisom me k ogledu pritegne tudi predstava Dokaži!, avtorsko delo Lucie Vérot v izvedbi Gledališča za otroke in mlade GONG iz romunskega mesta Sibiu.

Predstava se namreč osredotoča na še kako zanimiv in aktualen družbeni fenomen – nezaupanje državnim institucijam in dvom v znanost oziroma na teorije zarote. Dokaži! s svojo vsebino tako zapolnjuje zelo pomembno vrzel v pokovidni družbi ter tematiko teorij zarote na poseben način približa mlademu občinstvu.

O čem predstava govori?

»Najstnika Célia and Théo zbolita, ko v Braziliji izbruhne epidemija vročice zika. Imata le blage gastrointestinalne motnje, pa vendar njuno stanje sproži nelagodje v domačem okolju, zato preživita zimo v izolaciji,« je zapisano v programskem listu predstave: »Zaprta v sobah se dolgočasita in imata ravno toliko preveč časa, da s pomočjo družbenih omrežij in priljubljenih spletnih platform odkrijeta teorijo zarote: za vdor virusa zika je kriva zelenkasto bledična gdč. Albanne – virus je prenesla iz novega predmestnega laboratorija naravnost v omaro šolskega kabineta za biologijo. S podporo navdušene spletne skupnosti zasnujeta povsem verjetno hipotezo – znanstveniki so skupaj z nosilci svetovne ekonomske politike razvili virus in ga (ob preverjeni podpori globoke države) načrtno širijo med prebivalci.«

Mlad.si v občinstvu

Predstava je točno to in še veliko več. Sama sem si jo ogledala v občinstvu, polnem mariborskih srednješolskih gledalcev, ki so s svojo budno prisotnostjo nakazali, da je predstava uspešno obkljukala prav vse točke, s katerimi se lahko pritegne mladega gledalca, to pa je potrdil tudi izjemno bučen aplavz po predstavi.

Dokaži!
Mlado občinstvo

Predstava z minimalistično, a izjemno premišljeno scenografijo ter briljantnim vključevanjem sodobnih tehnologij dopusti, da osrednjo vlogo zares zavzamejo glavna igralca ter sama zgodba.

Igralca, ki sta vse prej kot najstnika, se v predstavi tako dobro zlijeta z najstniško identiteto, tako da sem v praksi dojela, kaj je želel direktor romunskega Gledališča za otroke in mlade GONG povedati dan prej – omenjeno gledališče namreč nenehno natančno preučuje mlade ter jim prilagaja svoje vsebine, pa naj bo skozi modo, besede, vedenje, barve … Tako se mi je tudi barvna kombinacija igralca, ki je igral Thea, zazdela vse prej kot naključna, ali pač? Rumen anorak ter vijoličen »beanie« sredi nogometno navdušenega Maribora? Genialno!

Predstava Dokaži!
Predstava Dokaži!

Sama zgodba, ki uspešno ujame duh časa in prostora – kovid, socialna omrežja, teorije zarote in še kaj – še zdaleč ne deluje prisiljeno, kot se to marsikdaj zgodi, ko odrasli skušajo pripraviti vsebine za mlade. Daleč od tega.

Mladi gledalec skozi predstavo zlahka začuti pristnost dogajanja, v njem prepozna elemente, ki jih pozna iz svojega lastnega okolja – profesorji s svojimi kapricami, izdajalski prijatelji, čudna naključja; načine komunikacije – »heštegi«, slengovski izrazi, »slikaj, da se bomo smejali …« in še kako realna čustva, ki se porodijo v virtualnem dogajanju in morda odraslim ter »outsiderjem« niso povsem razumljiva.

Predstava Dokaži!
Predstava Dokaži!

Dokaži!, gledališka uspešnica romunskega Gledališča za otroke in mlade GONG zares uspešno ponazori namen programa Mlado gledališče 2.0. Skupaj z menoj so mladi v občinstvu dobili izvrstno izkušnjo gledališke predstave, v katerimi s(m)o bili razumljeni in v kateri s(m)o vsi našli nekaj zase. Prepričana sem, da se bo gotovo kdo od gledalcev prav zaradi tega še vrnil.