Kultura

Mlad.si in Kul Abonma: 35. grafični bienale

11. 10. 2023 avtor: Uredništvo
mladi; grafični bienale

Ekipa mlad.si sprejema prav posebno nalogo in na Križišče mladosti prinaša kulturno-umetniške vsebine, ki nastajajo v sodelovanju s Kul Abonmajem, s čimer mlade spodbujamo h kulturnemu udejstvovanju in spremljanju kakovostnih kulturnih vsebin

Obiskali smo otvoritveni dogodek Kul Abonmaja, ki tekom šolskega in študijskega leta mladim med 15. in 26. letom zagotavlja pestre vsebine s področja gledališča, filma, glasbe in vizualne umetnosti, ki nastajajo pod streho več javnih kulturnih zavodov.


V KUL abonma se lahko vpišete še do 20. oktobra 2023 na blagajni Lutkovnega gledališča Ljubljana ali preko spletne prodaje. 


Našo kul izkušnjo smo začeli sredi zapuščenega gradbišča na Bežigradu, v katerem trenutno domuje Krater – začasni produkcijski prostor. Ta deluje kot nekakšen prototip mehanizma za regeneriranje zemeljskega površja, ki na ruševinah urbanih ekosistemov oblikuje nove svetove.

krater
Krater; foto: mlad.si

Ekipa društev, ki delujejo v kraterju si prizadeva, da bi Krater postal prostor medvrstnega srečevanja, ki bi ob pomoči bogatega programa izobraževalnih in raziskovalnih aktivnosti nudil poligon za eksperimentiranje s sonaravnimi načini proizvodnje, oblikovanja in izmenjave dobrin v mestu. Več o projektu lahko prebereš tukaj.

krater
Krater; foto: mlad.si

Tokrat smo v njem izkusili okoljske vibracije in se spoznali z biotremologijo in vibracijsko komunikacijo, na delavnici, ki jo je izvajal Juan José López Díez z Nacionalnega inštituta za biologijo. Vibracijska komunikacija je način sporazumevanja živali, v tem primeru žuželk, ki se nahajajo na različnih rastlinah in drugim žuželkam pošiljajo pesmi in sporočila iz teh rastlin. Vibracije, posnete s posebnimi laserji, so drugačne v vsakem habitatu, saj ima vsak habitat drugačne rastline in žuželke. Tudi krater ima svojo posebno vibracijsko krajino.

“Največjo raznolikost živali, ki uporabljajo to komunikacijo, najdemo pri žuželkah in tukaj v Sloveniji smo med najboljšimi na svetu pri preučevanju vibracijske komunikacije žuželk.”

med svojo predstavitvijo pove Juan José López Díez.

Te zanima, kako zvenijo vibracije žuželk?

Kul abonma v Kraterju
Kul Abonma v Kraterju; foto: mlad.si

Po zanimivi vibracijski izkušnji v Kraterju smo se odpravili v MGLC v Grad Tivoli na drop-in vodstva z mediatorji 35. grafičnega bienala Ljubljana.

35. grafični bienale poteka pod naslovom Iz praznine so prišli darovi kozmosa in ponuja razmislek o prepletenosti grajenih okolij, infrastrukture in materialov z modernimi zgodovinami protikolonialnega in protiimperialističnega boja, nacionalizma, internacionalizma in njihovih sodobnih odmevov. 

Imetniki KUL abonmaja si 35. grafični bienale Ljubljana lahko brezplačno ogledujejo vse do 14. januarja 2024 na sledečih razstaviščih:

Več o letošnjem grafičnem bienalu pa lahko preberete tukaj.

Pogovarjali smo se tudi z Majo Breznikar, profesorico Likovne umetnosti, ki nas je v sklopu drop-in vodstva popeljala bo razstavi.

Izjemno pomembno je, da se mladi, tako dijaki kot študentje, srečajo s sodobno umetnostjo in ne zgolj s historično umetnostjo, umetnostjo iz preteklosti, ki jo spoznavajo v sklopu šolanja. Da uvidijo drugačnost, uporabo različnih umetniških medijev in razmišljajo v kontekstu interaktivne umetnosti, da je gledalec oziroma obiskovalec galerije tudi tisti, ki sodeluje v umetnosti. Pomembno je, da mladi razmišljajo o pomenu naravovarstva – bienale odlično prikaže povezavo med subjektom in naravo, pa tudi povezavo s političnim dogajanjem, saj je bienalne osredotočen na gibanje neuvrščenih in povezavo z naravo.

Maja Breznikar

Sodobna umetnost mladim omogoča izražanje, raziskovanje in kritično razmišljanje o kompleksnosti sodobnega sveta ter spodbuja inovacijo ter družbeno angažiranost, saj združuje različne sfere družbenega življenja, od politike in tehnologije do kulture in družbenih gibanj, kar je dobro razvidno na 35. grafičnem bienalu.

Za konec se odpravimo še v Švicarijo na DJ set plesalca in DJ-a Dustaina iz Malawija aka SIMBA, ki vrti afriško glasbo.

DJ Bradley in DJ Simba
DJ Bradley in DJ Simba; foto: Lutkovno gledališče

Ne zamudite ostalih dogodkov v sklopu Kul Abonmaja!

V KUL abonma se lahko vpišete še do 20. oktobra 2023 na blagajni Lutkovnega gledališča Ljubljana ali preko spletne prodaje. 

Kaj vse te v letošnjem šolskem letu čaka v KUL abonmaju preveri tukaj, na spletni strani abonmaja, ali pa v koledarju dogodkov na mlad.si.

Vabljeni k vpisu!