Kultura

Mlad.si pelje na 58. Festival Borštnikovo srečanje!

12. 5. 2023 avtor: Uredništvo
festival borštnikovo srečanje

Preveri program, izberi predstavo in nam piši, mi pa bomo poskrbeli, da te vstopnica za enkratno kulturno-umetniško doživetje najde!

Pred vrati je 58. Festival Borštnikovo srečanje, ki ga nestrpno pričakujemo tudi v ekipi mlad.si. Ker nas s Festivalom Borštnikovo srečanje povezuje visoko vrednotenje kulture in ker si na Križišču mladosti s številnimi vsebinami in aktivnostmi prizadevamo za krepitev kulturnega udejstvovanja mladih ter vseh, ki z mladimi delajo, imamo danes prav posebno povabilo … Zavedamo se namreč, da prav s slednjim mladi rastejo, oblikujejo svojo identiteto, pridobivajo nova znanja in izkušnje, tkejo nove vezi in postajajo aktivni prebivalci družbe.

Vsem, ki bi si to želeli, namreč ponujamo priložnost, da si izbrane predstave v okviru 58. Festivala Borštnikovo srečanje ogledajo brezplačno! Vse, kar je potrebno, je le, da se oglasite na info@mlad.si ter nam sporočite, katero izmed spodnjih predstavi bi si želeli ogledati!

Dokaži!,

23. maj 2023 ob 10.00 ali 18.00

Najstnika Célia and Théo zbolita. Zaprta v sobah se dolgočasita in s pomočjo družbenih omrežij in spletnih platform odkrijeta teorijo zarote: za vdor virusa zika je kriva zelenkasto bledična gdč. Albanne – virus je prenesla iz novega predmestnega laboratorija naravnost v omaro šolskega kabineta za biologijo. S podporo navdušene spletne skupnosti zasnujeta povsem verjetno hipotezo – znanstveniki so skupaj z nosilci svetovne ekonomske politike razvili virus in ga načrtno širijo med prebivalci.    Režiser: Eugen Jebeleanu
Produkcija: GONG, Sibiu (RO)
Ersatz

7. junij 2023 ob 12.00 ali 19.00

V viziji, ki jo lahko potencialno dojemamo kot prikaz pošasti, stvora, se človek kaže kot bizaren produkt alkimije med stroji in ljudmi. Ta osamljeni primerek se zdi nekakšna ostalina distopične prihodnosti, kar se odraža na njegovi pomanjkljivi konstituciji, ki je utrpela posledice klavrno spodletele tehnološke revolucije.

Avtor koncepta in režiser: Julien Mellano
Produkcija: AÏE AÏE AÏE (FR)
Venera: med ujetostjo in letenjem, 
10. junij 2023 ob 19.30

Predstava temelji na Botticellijevi sliki Rojstvo Venere, ki prikazuje trenutek njenega vznika iz morske pene. Rojstvo Venere se zgodi kot rez, ki razloči nebo in zemljo ter tako ustvari vmesni prostor, v katerem nenehno nastaja stvarstvo. Brez reza namreč ni ne pogleda ne stvarjenja, le inercija. 

Avtorica, koreografinja in performerka: Mala Kline
Produkcija: ELIAS 2069, Mercedes Klein
Vita Mavrič, Jani Kovačič: Kontra-Alba

7. junij 2023 ob 20.30

Šansonjerka Vita Mavrič in vsestranski glasbeni ustvarjalec Jani Kovačič že skoraj četrt stoletja prepletata svoji ustvarjalni poti. Pri projektu Kontra-Alba, ki je nekakšna reimaginacija in obenem dekonstrukcija srednjeveške viteške lirične oblike albe z motivom poslavljanja ljubimcev ob zori, se umetniškemu tandemu pridružuje tudi skladatelj in pianist Jaka Pucihar, ki je osmerico izbranih Kovačičevih odel v novo glasbeno podobo.

Produkcija: Produkcija Teater
Apofenija/1,

14. junij 2023 ob 19.00 in 21.00

Kaj se lahko zgodi, ko gledališče kot živi medij prestavimo z odra v avditorij? Apofenija/1 je demo verzija subjekta umetne inteligence, ustvarjena, da uprizarja neuprizorljivo. Apofenija/1 s pomočjo lastnega mehanizma vzorčenja generira fraktale svoje interpretacije človeškega (ne)smisla, obenem pa je strukturirana kot organizem samodejno oživljajočih celic, ki odpira prostor prihodnosti kot prostor brez človeka.

Avtorici: Nina Ramšak Marković, Varja Hrvatin
Produkcija: konS/MKC Maribor, Moment, Bunker, Melara, Cankarjev dom Ljubljana
En K te gleda,

15. junij 2023 ob 19.00

Štirje smo. Dva sva nekje med plesom in cirkusom, dva, ki sva šolana za igralca, pa si ne želiva samo igrati, ampak bi se tudi gibala. Naša gledališko-plesna zgodovina je kratka, prihodnost pa verjetno še krajša, kajti ta svet pač ni ukrojen za kulturo. Zato nam oprostite: nekateri znajo metati bombe, nekateri vedo vse o vsem, mi pač delamo predstave.

Produkcija: Kulturni zavod Godot in Zavod Vitkar

Kaj prinaša 58. Festival Borštnikovo srečanje?

Kaj vse se bo dogajalo v sklopu 58. Festivala Borštnikovo srečanje in še posebej programa Mlado gledališče, izveš v prispevku 58. Festival Borštnikovo srečanje in Mlado gledališče: mladi na odrskih deskah za mlade v občinstvu.