Okolje in trajnost

Mladi Celjani so očistili celjske hribe

19. 9. 2019 avtor: Uredništvo

V okviru Evropske solidarnostne enote je bil sprejet lokalni projekt  »Očistimo celjske hribe«, ki ga je izvajal Celjski mladinski center. Glavna aktivnost projekta je bila enodnevna čistilna akcija, ki je potekala po priljubljenih celjskih poteh, saj so ta z vidika onesnaženosti prav najbolj ogrožena.  Čistilna akcija je tudi odgovor na aktualno tematiko onesnaženosti okolja. S primerom dobre prakse so hoteli spodbuditi mlade k zavesti do čistejšega prostora in varovanju  narave nasploh. Mlade so z akcijo ozavestili tudi z »zero waste« filozofijo, izpostavili pomen recikliranja ter ponovne uporabe materialov in surovin.

Čistilna akcija je potekala v petek, 13.9.2019. Celotnemu kolektivu Celjskega mladinskega centra se je pridružilo več kot 900 dijakov Gimnazije Celje – Center in 59 njihovih učiteljev. Čistilo se je po petih različnih celjskih trasah in sicer Celjski mestni park in mestni gozd, pot na Stari grad, Brnico, Celjsko kočo in Petriček. Za vse udeležence je bila priskrbljena primerna čistilna oprema, kot so rokavice, vreče, pobiralci za odpadke in pa tudi malica.

Ob koncu akcije so se nabrani odpadki odložili na dogovorjenih zbirnih mestnih, kjer jih je prevzela družba za ravnanje z odpadki, Simbio Celje. Poleg glavne aktivnosti projekta, se je v ponedeljek 16.9.2019, odvil tudi spremljevalni dogodek – ogled dobre prakse ravnanja z odpadki. Pobudniki projekta, dijaki Gimnazije Celje – Center ter sodelavci na projektu, so si ogledali sodobni center za ravnanje z odpadki Rcero Celje.

»Pomoč pri organizaciji čistilne akcije je bila zame nova izkušnja. Super občutek, ko veš, da narediš nekaj dobrega za okolje v katerem živiš in s tem ozavestiš tudi druge mlade o premišljenem ravnanju z odpadki. Zelo se mi zdi pomembno, da skozi obliko druženja krepimo solidarnost – tudi do okolja. S tem prispevamo nenazadnje k naši čistejši prihodnosti, v kateri bodo lahko uživale še vse prihodnje generacije. Z ogledom predelovalnice odpadkov sem si razširila svoj vidik znanja o tem, kakšno pot sploh ima odpadek po tem, ko ga zavržeš. Mislim, da smo s projektom dosegli svoj cilj o ozaveščenosti.« je strnila svoje občutke Gruša Erjavec, sodelavka na projektu in udeleženka čistilne akcije.

Vir in foto: Celjski mladinski center