Neformalno izobraževanje / Prostovoljstvo

Mladi Kluba vzgojiteljev ZLRO uspešno izpeljali 40 letovanj

9. 11. 2023 avtor: Zavod za letovanje in rekreacijo otrok, Ljubljana
skupina mladih

Priprave se v Klubu vzgojiteljev ZLRO začnejo pozimi, a se pravzaprav nikoli zares ne končajo. Ves čas rastemo, se krepimo, učimo. Ko pride čas počitnic, se pred tem dobimo v manjših ekipah, da se vzgojitelji spoznajo ter pripravijo programe za otroke in mlade.

V letošnjem letu smo speljali tri zimovanja, 35 poletnih letovanj in dve jesenovanji. Počitnice so pokale po šivih od otrok in mladih, ki so se udeležili pripravljenega programa s strani prostovoljcev. Ponosni in hvaležni smo, da so se izkušeni in manj izkušeni prostovoljci hitro znašli, naučili novih stvari ter s pomočjo pedagoških vodij kar najbolj kvalitetno izpeljali vse aktivnosti ter odvodili skupinico otrok, ki jim je bila zaupana.

Na naša letovanja smo peljali otroke iz Ljubljane in okolice, Gorenjske, Primorske, Trebnjega, Domžal in Kamnika, na jesenske počitnice tudi otroke s Koroške. Čas med samimi letovanji pa je minil v duhu izobraževanj in delavnic, ki prostovoljcem omogočajo krepitev socialnih veščin, urjenje v spretnostih komunikacije ter pridobivanje kompetenc za delo z otroki, vodenje programskih aktivnosti.

Letos smo prvič po pandemiji izpeljali tudi spoznavno-izobraževalni vikend tabor za vzgojitelje, ki se je pri nadaljnjem delu močno obrestoval.

Skupno skoraj dvesto mladim, od tega so nekateri večkrat sodelovali pri izvedbi, smo omogočili izkušnjo ter priložnost, da se izkusijo v vlogi vzgojitelja ali animatorja. Sedaj pa že pogledujemo v novo leto, v novo sezono in počasi pričenjamo z aktivnostmi, ki bodo obdržale stare in privabile nove člane v naš Klub vzgojiteljev ZLRO.