Mobilnost mladih / Neformalno izobraževanje

Mladi na izmenjavi Feel Free v Berlinu

20. 4. 2023 avtor: Mladinski center Brežice

Osem mladih iz Brežic se je med 1. in 8. aprilom udeležilo izmenjave z naslovom Mednarodna velikonočna delavnica Feel Free. Izvedla jo je organizacija wannseeFORUM v Berlinu, osrednja tema delavnic pa je bil pojem svoboda. Udeleženci iz Belgije, Slovenije, Hrvaške in Nemčije so se izrazili skozi različne medije: risanje in slikanje, fotografiranje, glasbena produkcija in video. Udeležence so na podlagi predhodnih vprašalnikov razdelili v štiri skupine, glede na metodo, ki so jo izbrali.

Končna razstava umetnin

Vsako jutro so vsi udeleženci preživeli skupaj, saj so se vse štiri skupine dobile skupaj z namenom, da pregledajo potek dneva ter dvignejo energijo udeležencev s kratkimi vajami. Kasneje so šli vsak v svojo skupino, v kateri so imeli dodeljene mentorje. Ti so jih vodili skozi proces ustvarjanja na dotičnem umetniškem področju. Udeleženci, ki so se odločili za fotografiranja in risanje ter slikanje, so se odpravili v center Berlina, da si ogledajo morebitne navdihe. Po celotedenskem procesu so udeleženci svoje izdelke dali na ogled: slike, risbe, fotografije, kratek film, posneta glasba in glasba v živo ter celo ples so sestavili izjemen program končnega dneva.

Tema je bila svoboda

Ena od udeleženk iz Slovenije je zapisala svoje vtise:

»Svoboda; nejasna beseda, ki jo vsi nenehno uporabljamo! Nekateri ljudje imajo svoje definicije svobode, drugi poskušajo ustvariti lastne definicije in drugi enostavno najdejo svobodo v tem, da počnejo takšne stvari, kot je umetnost. Umetnost je prostor, kjer lahko človek najde pravo svobodo. Pri risanju vam ni treba slediti črtam. Dovoljeno je ustvariti ritem, ki krši vsa glasbena pravila. Prekršiš lahko vsako pravilo… Tukaj, v Berlinu, na tej izmenjavi se prav to dogaja. To je kraj, kjer lahko najdete svojo definicijo svobode! Za razliko od mnogih konceptov je svoboda en koncept, ki bi ga morali definirati sami. Na velikonočni delavnici v Berlinu smo lahko sami definirali svobodo. Ni bilo enostavno. Ampak uspelo nam je. Skozi umetnost, fotografije, slike, filmi in glasbo je lahko vsak predstavil, kako vidi. Na koncu smo vsi skupaj delili svoje projekte, saj je namen svobode, da jo delimo z drugimi.«

Iz Slovenije je umetniške kompetence pridobilo udeležilo osem udeležencev in udeleženk. Tekom poti, ogleda Berlina cele skupine, zamud vlakov ter avtobusov pa so pridobili še kakšne druge kompetence, kot je denimo iznajdljivost.

Projekt je sofinanciran v sklopu Erasmus+ programov.