Zaposlovanje

Mladi raziskovali svoj prihodnji poKLIC

21. 11. 2023 avtor: Mladinski center Zagorje ob Savi
posnetek zaslona

Živahno in informativno dogajanje je zaznamovalo že šesti dogodek “Kua bi u lajfi?”, ki je potekal 11. novembra. Tokratni dogodek je pritegnil preko 100 udeležencev na virtualni platformi Zoom, kjer so mladi imeli priložnost spoznati kar 23 različnih poklicev.

Mladinski center Zagorje ob Savi je v sodelovanju s Centrom za pravični prehod Zasavja omogočil mladim, ki se odločajo o svoji nadaljnji profesionalni poti, neposredno spoznavanje različnih poklicev ter pridobivanje informacij za nadaljnje šolanje.

V uvodnem delu sta prisotne pozdravila direktor Regionalne razvojne agencije Zasavje Jani Medvešek in vodja direktorata pri evropski komisiji Agnes Monfret. Slednja je izpostavila dogodek “Kua bi u lajfi?” kot primer dobre prakse regionalnega sodelovanja. Eden izmed poudarkov dogodka je bil pravični prehod Zasavja, ki je strateški program za oblikovanje regije iz tradicionalne premogovne regije v konkurenčno, visokotehnološko in nizkoogljično.

Poklici so mladim v virtualnih sobah predstavili svoje izobraževalne poti in delo. Udeleženci so imeli priložnost postavljati vprašanja in se pogovarjati s predstavniki poklicev iz prve roke. Mladi so izrazili hvaležnost za dogodek, saj jim je pomagal pri odločanju o nadaljnjem šolanju, nudil vpogled v raznolike poklice ter jim olajšal prihodnje odločitve o svoji karieri.

Poklici so namreč s svojimi zgodbami delili svoje karierne izzive in poudarili pomembnost pridobivanja praktičnih izkušenj tekom izobraževanja v obliki prostovoljskega dela v organizacijah ali študentskega dela. Tovrstna udejstvovanja namreč spodbujajo razvijanje socialnih veščin in omogočajo pridobivanje ključnih zaposlitvenih kompetenc in večjo konkurenčnost na zaposlitvenem trgu. Radovednost in aktivno raziskovanje lastnih interesov sta bila opredeljena kot ključna dejavnika za uspešno karierno pot.

Dogodek je bil tudi priložnost za sproščeno druženje. Udeleženci so lahko v sobi za druženje delili svoje vtise, izkušnje in mnenja o dogodku. »Bila sem njegova učenka in mi je bilo zanimivo, ker uči tako, kot je govoril,« je le en izmed odzivov mlade udeleženke. Mladimi so razmišljali o svojih poklicnih prihodnostih in se preizkusili v poznavanju Evrope in svetovnih znamenitosti. 

Dogodek “Kua bi u lajfi?” ni le ponudil vpogleda v raznolike poklice, ampak je tudi spodbudil mlade k aktivnemu razmišljanju o svoji prihodnji poti, pomagal oblikovati jasnejše karierne usmeritve ter opozoril na poklice prihodnosti v zasavski regiji, ki jih prinaša pravični prehod Zasavja.