Mladinska politika / Vključenost

Mladi v idrijski občini prvič sodelovali pri participativnem proračunu

30. 4. 2024 avtor: Lovrenc Habe
naselje

V občini Idrija so mladi prvič aktivno sodelovali v procesu participativnega proračuna, kjer so imeli priložnost predlagati projekte, ki bi izboljšali njihovo lokalno skupnost. Strokovna komisija je nedavno potrdila rezultate glasovanja in predstavila, katere projekte so mladi najbolj podprli.

Glasovanje za projekte participativnega proračuna je potekalo v petih krajevnih skupnostih od desetih, kjer se je udeležilo 174 občanov, kar predstavlja 16,62-odstotno volilno udeležbo. V petih krajevnih skupnostih je bil podan le en ustrezen predlog, zato glasovanje ni bilo potrebno. Ta udeležba postavlja Občino Idrija v zgornje povprečje udeležbe na volitvah za participativne proračune v Sloveniji, kar kaže na željo in zavzetost mladih za soustvarjanje lokalnega okolja.

Ena od 10 krajevnih skupnosti v občini Idrija - Črni Vrh
Ena od 10 krajevnih skupnosti v občini Idrija – Črni Vrh.

Med predlogi, ki so bili izglasovani in bodo tako postali del proračuna za leto 2024, so naslednji:

 1. KS Godovič – Ureditev odbojkarskega igrišča
  Na Bajerju se bo uredilo odbojkarsko igrišče s podlago in nakupom opreme, kar bo omogočilo mladim, da se prosto in aktivno ukvarjajo z odbojko na prostem.
 2. KS Zavratec – Ureditev odbojkarskega igrišča
  V krajevni skupnosti Zavratec se bo izvedla ureditev odbojkarskega igrišča z nakupom nove opreme in postavitvijo nosilcev za stebre, kar bo mladim omogočilo kakovostno igro odbojke na prostem.
 3. KS Krnice-Masore – Ureditev mladinskih prostorov
  V tej krajevni skupnosti bo obnovljen in ureden prostor, namenjen mladim, kar bo spodbudilo njihovo medsebojno razumevanje, povezovanje in druženje.
 4. KS Kanomlja – Nakup elektro-tehničnih pripomočkov
  Sredstva bodo namenjena nakupu elektro-tehničnih pripomočkov, ki bodo obogatili kulturne dogodke, druženja in zabave mladih v skupnih prostorih krajevne skupnosti.
 5. KS Mesto Idrija – Nakup taborniške opreme
  Za mlade tabornike in druge organizacije na področju mladinskega dela se bo kupila taborniška oprema, ki bo omogočila varno in udobno izvajanje taborniških dejavnosti na prostem.
 6. KS Dole – Nakup otroških igral
  Na športnem parku Stari Zewnk se bo postavilo otroško igrišče s primerno podlago, ki bo spodbujalo večgeneracijsko druženje in fizično aktivnost mladih.
 7. KS Spodnja Idrija – Ureditev družabnega kotička za mlade
  V zgradbi stare OŠ Spodnja Idrija se bo uredil skupni prostor z opremo, kjer bodo mladi lahko ustvarili svoj kotiček za druženje in povezovanje.
 8. KS Vojsko – Nakup opreme za piknike
  V krajevni skupnosti Vojsko se bo kupila oprema, kot so žar, friteza in hladilnik, kar bo olajšalo organizacijo družabnih dogodkov za mlade.
 9. KS Ledine – Nakup gasilskih kompletov miz
  Za različna druženja in dogodke v krajevni skupnosti Ledine se bo kupilo več kompletov gasilskih miz, ki jih bodo mladi lahko uporabljali.
 10. KS Črni Vrh – Nakup avdio-vizualne opreme
  V KUD Sloge Črni Vrh se bo kupila avdio-vizualna oprema, kot so projektor, platno in ozvočenje, ki bo mladim omogočila ustvarjanje filmov, organizacijo prireditev ter predstav za vse generacije.
Mladi v Črnem Vrhu bodo dobili novo avdio-vizualno opremo v dvorani KUD Sloge.
Mladi v Črnem Vrhu bodo dobili novo avdio-vizualno opremo v dvorani KUD Sloge.

Sprejetje teh projektov predstavlja pomemben korak v izboljšanju lokalnega okolja za mlade v občini Idrija. Občina bo participativnemu proračunu namenila 30 tisoč evrov. Predlogi so bili izbrani glede na potrebe in želje mladih, kar kaže na uspešno sodelovanje med mladimi in občinsko upravo v soustvarjanju boljšega okolja za vse generacije – nenazadnje so predstavniki občinske uprave obiskali mlade po vseh KS na hribovskem območju in z njimi vzpostavili konstruktivno sodelovanje.

V prihodnjih letih se obeta povišanje proračunske postavke za namen participativnega proračuna. Občinski svetniki pa so v razpravi v odborih pred sprejetjem prerazporeditve proračunskih sredstev podali upanje, da bi bilo volilne udeležbe še več in dodali, da morajo največ promocije za to narediti oni sami.