Podjetništvo

Mladi v Krškem spoznavali različne poklice

2. 10. 2019 avtor: Uredništvo

Konec septembra je v Mladinskem centru Krško že šesto leto zapored potekal Dan poklicev, namenjen učencem osmih in devetih razredov, ki se bodo kmalu odločali o nadaljevanju šolanja in izbiri poklica. Izvedbo Dneva poklicev, ki je bil tokrat namenjen učencem Osnovne šole Artiče, je Občina Krško, ki je nosilka projekta Podjetna 9-ka, zaupala Mladinskemu centru Krško.

Cilj aktivnosti je mladostnikom predstaviti potek dela v določenih podjetjih, kako priti do želenega poklica in kakšne so njihove možnosti zaposlitve v prihodnosti. V kratkem pa se bosta zvrstili še dve šoli iz občine Krško in sicer: OŠ Bistrica ob Sotli in OŠ Boštanj

Učenci, ki so sodelovali na Dnevu poklicev, so mesec dni pred tem izpolnili anketo, v katerih so navedli, katere poklice si želijo spoznati in na podlagi teh interesov so povabili predstavnike različnih poklicev. Učenci so se na Dan poklicev najprej zbrali v dvorani, kjer jih je pozdravil direktor Mladinskega centra Krško Mitja Valentinc, nato pa so poslušali še krajšo predstavitev o dejavnostih mladinskega centra. Kasneje so osnovnošolci sodelovali še na zanimivih delavnicah kompetenc, ki sta jih pripravili Barbara Masnik in Maša Mlakar, nato pa so se jim pridružili predstavniki različnih podjetij iz Posavja, ki so v manjših skupinah učencem predstavili svoje osebne poklicne poti in podjetja, v katerih so zaposleni ter razložili trende zaposlovanja v svojih podjetjih in ustanovah v naslednjih letih.

Podjetja in ustanove, ki so se prijazno odzvali njihovemu povabilu pa so:

HERMES računalništvo in poslovne storitev d.o.o.; I.H.S. d.o.o.; KRKA, d. d, Novo mesto.; Nuklearna elektrarna Krško; Zdravstveni dom Krško; Posavski muzej Brežice; Savaprojekt d. d. Krško; Vojašnica Novo mesto; NK Posavje Krško; Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma; Policijska postaja Krško; Poklicna gasilska enota Krško; Šolski center Krško-Sevnica; Fotografika, Boštjan Colarič s. p.; Ansat d.o.o.; Vet BM; Willy Stadler d.o.o.; Avtoline Krško d.o.o. ter Rudar Senovo d.o.o.

Vsem predstavnikom zgoraj naštetih podjetij in različnih poklicev se MC Krško iskreno zahvaljuje za udeležbo in zanimive predstavitve, z odzivom na povabilo so podjetja in ustanove znova dokazali, da se zavedajo pomembnosti izobraževanja mladih, ki bodo morda v prihodnosti tudi del njihovega podjetja. Seveda pa se zahvaljujejo tudi osnovnošolcem, njihovim staršem in strokovnim sodelavcem, da so jim prisluhnili.

Vsi udeleženi, tako organizatorji kot predstavniki poklicev, predvsem pa učenci in predstavniki šol, so bili z izvedbo zelo zadovoljni, zato že nestrpno pričakujejo prihodnje leto in naslednji Dan poklicev, ki bo zagotovo še pridobil na širini in kakovosti.

Vir in foto: Mladinski center Krško