Organizacije za mlade

Mladi za mesta proti podnebnim spremembam

8. 7. 2020 avtor: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

Zavod Pekarna Magdalenske mreže je v tednu med 15. in 23. junijem 2020 skupaj z udeleženkami in udeleženci programa PUM-o Andragoškega zavoda Maribor izvajal projekt “Mladi za mesta proti podnebnim spremembam”.

Namen projekta je bil mlade seznaniti z vzroki in posledicami podnebne krize s poudarkom na vlogi mest pri prilagajanju in blaženju podnebnih sprememb. Skozi delavnice kritične pismenosti so se sprva poglobili v to, kaj podnebne spremembe sploh so, kako vplivajo na življenje na Zemlji in katere družbene skupine najbolj čutijo njihove posledice ter kako je spreminjajoče se podnebje povezano s kapitalizmom. Skupaj s predstavnikom Gibanja mladih za podnebno pravičnost  so spoznali aktivnosti, ki jih gibanje izvaja in pomen angažmaja mladih v boju proti podnebni krizi, ki predstavlja resnično grožnjo preživetju številnih živalskih (med drugim tudi človeške) ter rastlinskih vrst že čez par desetletji. Z Društvom Focus so spoznali vlogo mest v boju proti podnebnim spremembam, predvsem njihovo socialno in politično funkcijo ter vpliv na različne skupine prebivalstva (starejše, bolne, brezdomne, begunce…).

S predstavnikom Inštituta za politike prostora so si udeleženci ogledali nekaj konkretnih slabih in dobrih praks urbanistične ureditve mest in kako se te odražajo v času pogostejših in močnejših neurij in vetrov, poplav, suš in širjenju toplotnih otokov v mestu. Odpravili so se tudi na sprehod skozi center Maribora, kjer so si ogledali lokacije, ki so z vidika posledic podnebnih sprememb neprimerne in tiste, ki podnebne spremembe blažijo.

V okviru projekta so mladi pod mentorstvom srbskega režiserja in stop animatorja izdelali stop animacije, ki na igiriv način prikazujejo ukrepe za ozelenitev mest. Skupaj z naborom identificiranih problemov in rešitev mestih, so jih predstavili predstavnici Mestne občine Maribor. Stop animacije si lahko ogledate na tej spletni povezavi, utrinke iz celotnega izobraževanja pa tukaj.

Vir in foto: Infopeka