Neformalno izobraževanje

Mladinska izmenjava Agrikultura 4

23. 10. 2023 avtor: Mladinski center Ormož
skupina mladih

Na Ljudski univerzi Ormož, enoti Mladinski center, nadaljujemo z dobrimi praksami in projekti, zato smo letos ponovno gostili mladinsko izmenjavo, tokrat poimenovano Agrikultura 4. Ta je potekala od 24. 8. do 1. 9. 2023 in je bila financirana v okviru Erasmus+. Mladinske izmenjave se je udeležilo 24 mladih iz Španije, Italije, Romunije in Slovenije.

Udeleženci, stari med 18 in 29 let, so v sedmih dneh spoznali dobre prakse trajnostnega kmetovanja in pridelovanja hrane. Skozi oglede kmetij, naravnih znamenitosti in poučna predavanja so ne le spoznavali lokalne kmetijske prakse, temveč tudi odkrivali pomen agrikulture na našem lokalnem območju, kjer ravno kmetijstvo predstavlja velik del vsakdanjika. 

V prvih dneh izmenjave so mladi spoznali pomembnost vinogradništva. Med ogledom vinske kleti Verus so spoznali metode obdelovanja vinogradov in zgodovino vinogradništva. Ormož so raziskali skozi igro iskanja zaklada, da so se lahko v naslednjih dneh sproščeno orientirali v našem majhnem mestu, ki jim je v času izmenjave predstavljalo varno zavetje. V naslednjih dneh so se seznanili z izdelavo poslovnega načrta, ki so ga ob koncu izmenjave tudi sami izdelali in ga predstavili na tiskovni konferenci. Izmenjava je bila polna dogodivščin in novih spoznanj. Spoznali so svet izdelave in predelave konoplje, postopek varjenja lokalnega piva in praženja bučnih semen. Skozi voden ogled so si ogledali Ormoške lagune in Krajinski park Središče ob Dravi, kot primer dobre prakse pa jim je mlada podjetnica predstavila izdelavo naravnih mil.

Programi, kot je Agrikultura 4, so ključni pri oblikovanju globalnega ekološkega kmetijstva in povezovanja različnih kmetijskih kultur med evropskimi državami. Z negovanjem povezav in spodbujanjem občutka globalnosti krepimo trajnostne odločitve, ki lahko odločno kljubujejo izzivom prehranjevanja naraščajočega prebivalstva in spodbujajo reševanje okoljskih vprašanj. Mladinska izmenjava se je ob koncu izkazala kot neprecenjiva izkušnja, ki je tako udeležencem kot organizatorjem prinesla ogromno novega znanja. Poslovili smo se z mešanimi občutki, saj smo kot ekipa dobro sodelovali ter med sabo spletli močne prijateljske vezi, zaradi česar je bila sama izmenjava res čudovita izkušnja.