Mobilnost mladih

Mladinska izmenjava Furrytale

17. 11. 2022 avtor: Voluntariat
Septembra so na Zavodu Voluntariat organizirali enotedensko mladinsko izmenjavo z naslovom Furrytale za mlade iz Slovenije, Srbije, Španije (Katalonije) in Moldavije. Potekala je na kmetiji v vasi blizu Litije v osrednji Sloveniji, ob reki Savi. Tema mladinske izmenjave je bila dobrobit živali in vpliv naših vsakodnevnih odločitev na živali in naravo nasploh.

Imeli so veliko delavnic in razprav o hrani, ki jo jemo, oblačilih, ki jih nosimo, kozmetiki, ki jo uporabljamo in kako se to odraža v našem odnosu do živali. Obiskali so Zavetišče za živali Ljubljana in od njihovih gostov iz Društva za zaščito živali Ljubljana spoznavali sistem zaščite živali v Sloveniji. Drugi večer so gostili veterinarko, ki jim je predstavila svojo izkušnjo dela kot prostovoljka v sirotišnici za nosoroge v Južni Afriki.

Njihova hrana je bila popolnoma vegetarijanska, kar je kuharico sprva prestrašilo, vendar je bila to odlična učna izkušnja zanjo in udeležence. Vsi so se strinjali, da je vegetarijanska hrana okusna in bi morala biti pogosteje na voljo vsakomur.
Odmor so preživljali ob božanju domačih psov, konjev, koz in osličkov, rešili pa so celo poškodovanega ježka in ga odpeljali na kliniko.
Ves teden je bila zabavna učna izkušnja in upajo, da bomo v prihodnje izvedli še več takih izmenjav.

Projekt je bil financiran preko programa Erasmus+ Mladina.