Mobilnost mladih

Mladinska izmenjava za mlade z manj priložnostmi »Izzovi Prihodnost«

26. 7. 2022 avtor: Voluntariat
Mladinska izmenjava za mlade

V začetku julija so se mladostniki iz ZPM Moste-Polje, v sodelovanju z Zavodom Voluntariat, odpravili na drugo mladinsko izmenjavo. Ta je potekala v okviru projekta »Izzovi prihodnost« (ERASMUS+). Poleg organizacij iz Slovenije sta v projekt vključeni tudi organizacija Helix, ki deluje v Grčiji ter društvo Amigos de Europa iz Španije, ki je bilo organizator tokratne izmenjave.

Izmenjava je potekala od 1. do 7. julija v manjšem mestecu na jugu Španije, Cazalla de la Sierra. Rdeča nit tokratne izmenjave je bila medkulturnost. Udeleženci izmenjave so spoznavali različne kulture, njihove navade, običaje. Ukvarjali so se tudi z vprašanji socialne izključenosti, razmišljali o tem, katere skupine so socialno izključene v posameznih državah, kako se ta pojav kaže, in nenazadnje razmišljali tudi o rešitvah oziroma idejah, kako naslavljati omenjene družbene probleme.

Na izmenjavi pa so udeleženci seveda spoznavali tudi novo okolje, krepili znanje angleškega jezika in se spoznavali ter družili z vrstniki iz drugih držav. Med drugim so si skupaj ogledali tudi gorovje Cerro del Hierro, opazovali fosile bitij, ki so v preteklosti bivali na omenjenem območju, značilno rastlinje ter slap. Čofotali so v reki, v mestu pa ohladitev poiskali na bazenu.

Iz tokratne izmenjave odhajajo mladostniki polni vtisov in novih znanj ter izkušenj, ki jih bodo spremljale na njihovi nadaljnji poti.