Digitalizacija

Mladinska televizija MCH TV

29. 4. 2020 avtor: Uredništvo

Mladinski center Hrastnik je s pomočjo digitalnih orodij mladinsko delo preselil na splet. Eden izmed projektov, ki so jih razvili v času epidemije je online televizija – MCH TV, ki se predvaja v živo preko družbenega omrežja Facebook.

V sklopu MCH TV skušajo pripraviti čim več zanimivih vsebin in interaktivnih izkušenj v živo – to pomeni, da mlade gledalke in gledalce vabijo, da se vključijo v različne tematske debate in sicer tako, da sproti med prenosom v živo komentirajo in postavljajo vprašanja v Facebook komentarjih. Najbolj zanimive komentarje prikažejo na zaslonu, vprašanja pa posredujejo gostom.

Do sedaj so pripravili tri pogovore – z idejnim vodjem njihovega projekta Slovenska nota (glasbeni festival za neuveljavljene pevke in pevce), Nejcem Ašičem (več), z mladim hrastniškim DJ-em, UnibuU-jem (več) ter z olimpijskim podprvakom v kajaku na divjih vodah, Petrom Kauzerjem in njegovim očetom in trenerjem, Petrom Kauzerjem starejšim (več). Ogledi so spodbudni – samo prvi pogovor si je ogledalo že več kot 1.300 ljudi.

Prav tako ves čas vabijo vse mlade, ki jih zanimajo mediji, da se aktivno vključijo v projekt, saj je format vsebin na MCH TV popolnoma odprt. Mlade pozivajo, da prevzamejo voditeljski stolček in začnejo ustvarjati svoje vsebine za MCH televizijo, saj lahko v procesu priprave oddaje spoznajo vse elemente novinarskega dela in osvojijo potreben nabor znanj za uspešno televizijsko novinarstvo. Zaradi narave MCH TV se s tamkajšnjo osnovno šolo dogovarjajo, da bi mlade k sodelovanju povabili v sklopu izbirnega predmeta »novinarstvo«. 

V Mladinskem centru Hrastnik so tudi sicer svoje delo v glavnem preselili na splet. Srečujejo se v spletni kavarni, plešejo in ustvarjajo prek spleta, debatirajo, se bodrijo in seveda tudi zabavajo.

Vir in foto: Mladinski center Hrastnik