Neformalno izobraževanje

Mladinske delavnice v šolskem letu 2023/2024

21. 12. 2023 avtor: Mladinski center Ormož
mladi

Z vstopom v novo šolsko leto se je v Mladinskem centru Ormož že petič pričelo izvajanje preventivnega programa mladinskih delavnic pod vodstvom Društva za preventivno delo Ljubljana. Tako učenci kot inštruktorji mladinskih delavnic smo pričetek šolskega leta nestrpno pričakovali, saj se skozi celoletno izvajanje delavnic vsako šolsko leto znova vzpostavijo domači in topli odnosi, ki otrokom ponujajo varno okolje, kjer lahko gradijo svoj osebnost in razrešujejo morebitne stiske.

To šolsko leto so v izvajanje mladinskih delavnic Mladinskega centra Ormož vključeni učenci Osnovne šole Miklavž pri Ormožu, ki obiskujejo osmi in deveti razred. Delavnice se na tej osnovni šoli izvajajo prvič in odziv otrok, učiteljev in izvajalcev delavnic je odličen. Učenci so še posebej navdušeni nad prav posebnimi gosti, ki so del vsake delavnice. To so mednarodni prostovoljci, ki v okviru projekta Evropska solidarnostna enota v Ormožu stanujejo in prostovoljno pomagajo kar šest mesecev. Učence tako izmenično obiskujejo Maria in Alvaro iz Španije ter Nikol iz Bolgarije. Zraven aktivnega oblikovanja socialnih stališč, ki so usmerjena v promocijo zdravja, strpnosti in sprejemanja drugačnosti, z njihovo pomočjo krepijo znanje angleščine in samozavest.

Za intenzivnejše utrjevanje angleščine in medkulturnega povezovanja ima na vsaki delavnici en učenec vlogo prevajalca. Ta skrbi, da prostovoljec razume in aktivno sodeluje v aktivnostih delavnice. Tako se učencem poda odgovornost, preko katere na zabaven način urijo znanje tujega jezika in se učijo biti strpni do tistih, ki jim angleščina ne leži. Učencem je vloga prevajalca zelo všeč, nemalokrat se med iskanjem besed in zavozlanjem jezika tudi dodobra nasmejimo.

Preventivne mladinske delavnice so delavnice, preko katerih pri mladostnikih spodbujamo krepitev samozavesti in jih spodbujamo, da se aktivno in uspešno soočajo z nalogami, ki jih prinaša vsakdan. Tako skozi leto predelamo marsikatero tegobo, ki bi učencem lahko povzročala preglavice. Skupaj ustvarjamo lepe spomine, za katere upamo, da spreminjajo in opominjajo mladostnike na lepše in boljše življenje.

Napisala Sara Antolič, prostovoljka in inštruktorica mladinskih delavnic