Angažiraj se / Kmetijstvo

Mladinski center Prlekije: »kmetje predstavljajo pomemben steber”

22. 3. 2019 avtor: Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center NVO, socialno podjetje

Mladi kmetje predstavljajo enega izmed najpomembnejših stebrov kmetijstva po vsem svetu in so nepogrešljivi člen za ohranjanje in prihodnji razvoj kmetijstva ter za poseljenost in obdelanost podeželja.

Mladi kmetje se srečujejo z veliko izzivi. Eden izmed teh je prav zagotovo ta, da nimajo toliko izkušenj, kot starejši kmetje. Potem so tu vremenske razmere, katerim se je potrebno prilagoditi, dostopnost do zemljišč in finance.  V Sloveniji so značilne družinske kmetije, poznani pa so tudi prenosi kmetij znotraj družin. Zelo majhen delež je tistih kmetovalcev, ki so se popolnoma sami, brez predhodne dediščine, odločili za kmetovanje. 

Mladinskem centru Prlekije (Mc Prlekije) zato skrbijo za informiranost mladih, ki se odločajo za kmetovanje in pri tem potrebujejo kakršnokoli pomoč. V ta namen organizirajo razne delavnice, posvete in tudi predavanja. Na razpolago so tudi za individualno svetovanje, če to mladi želijo. Kot pravijo v Mc Prlekije, se vseh njihovih dogodkov mladi radi udeležujejo. Želijo jim pomagati pri odločitvi, v katero dejavnost naj se, glede na njihov interes in možnosti, usmerijo. Pri tem so že kar nekajkrat bili uspešni in mladi so jim za nasvete zelo hvaležni. Svetovali so mladima partnerjema, ki sta se odločila za pridelavo in predelavo aronije in tudi mladi družini, ki se danes ukvarja s predelavo sivke na svoji kmetiji.

Več o delu Mc Prlekije in sodelovanjem z družinskimi kmetijami in mladimi lahko spremljate na njihovi spletni strani.