Mladinski sektor

Mladinski centri: Odlična priložnost za druženje in nove izkušnje

23. 5. 2024 avtor: Špela Ferlin
mladi

Mnogi mladi kljub bogati ponudbi in zanimivih aktivnostih še vedno ne poznajo dela mladinskih centrov. Tisti, ki vanje zahajajo redno, pa so nad njimi navdušeni. Z mladimi smo govorili o druženju, izobraževanju in ustvarjanju spominov v mladinskih centrih. Za nekatere so ti drugi dom, za druge priložnost sprostitve, tretji pa so v njih našli dostopne prostočasne aktivnosti.

Številni mladi vidijo mladinske centre kot pomembne prostore, kjer lahko skupaj s svojimi vrstniki preživljajo čas, se učijo novih veščin, razvijajo hobije in se družijo v varnem okolju. Ti centri pogosto nudijo različne dejavnosti, kot so ustvarjalne delavnice, športne aktivnosti, glasbene dogodke, izobraževalne programe itd. Mladim lahko nudijo tudi možnost prostovoljnega dela, kar pomeni priložnost za pridobivanje izkušenj in razvijanje občutka pripadnosti skupnosti.

Ne glede na to, ali gre za majhen lokalni mladinski center ali večji regionalni center, imajo lahko pomembno vlogo pri družbenem vključevanju mladih in spodbujanju njihovega razvoja. Poleg tega lahko ti centri mladim ponudijo prostor za izražanje, povezovanje z drugimi in razvoj osebnih veščin, kar je ključno za njihovo prihodnost.

“Prvič, ko mi je prijateljica omenila sodelovanje pri projektu v mladinskem centru, sem bila v rahlih dvomih. Nihče nam ni prej zares povedal, da mladinski centri obstajajo in da so tako dostopni vsem,”

nam je povedala Rebeka. Ko sta se s prijateljico vključili v projekt, je ugotovila, da je tam spoznala veliko mladih s podobnimi zanimanji.

Podobno izkušnjo je imel tudi Matej, ki pa mladinske centre obiskuje zaradi različnih koncertov. Povedal je:

“Všeč so mi, da so koncerti in predstave, ki se odvijajo v mladinskih centrih, dostopni mladim. Cene drugod so namreč tako visoke, da si jih mladi skoraj ne moremo več privoščiti.”


“Menim, da so mladinski centri resnično pomembni prostori za nas, mlade. To niso samo kraji, kjer se zabavamo, ampak tudi prostori, kjer se učimo, razvijamo svoje talente in spoznavamo nove ljudi. Imeti prostor, kjer se lahko družim s svojimi vrstniki in delam stvari, ki me zanimajo, je neprecenljivo. Mladinski centri so kot dom za mlade, kjer se počutimo sprejete in podprte,”

je dejal Gašper.