Angažiraj se / Kultura

Mladinski pomladni premieri Teatra Pozitiv

28. 5. 2019 avtor: KUD Pozitiv

Teater Pozitiv, ki v okviru Dijaškega doma Ivana Cankarja iz Ljubljane deluje kot ena od sekcij KUD-a Pozitiv, je tudi za letošnjo pomlad pripravil dve premierni predstavi.

Na oder sta bila postavljena dva samostojna avtorska projekta: plesno-gledališki predstava Amaranth in gledališka predstava Big Mother. Obe predstavi sta produkt skupnega kreativnega dela mentorjev obeh skupin in nastopajočih v posamezni predstavi.

KUD Pozitiv spodbuja mladinsko delo, kritično razmišljanje mladih in njihovo sodelovanje ne le v končnem produktu, temveč skozi celoten proces in jim pod vodstvom mentorjev omogoča, da soustvarjajo predstave in se na ta način izražajo.

Predstava Amaranth pripoveduje o bolečih spominih, izgubi, prebolevanju in o minevanju časa. Dramaturgija predstave vodi plesalce skozi predelovanje travm, skozi spomine in zavedanje človeškega življenja ter se zaključi s katarzičnostjo ali integracijo izkušenj.

Druga predstava, avtorski projekt Big mother, je gledališka predstava, ki problematizira fenomen resničnostnih šovov, vse skupaj pa povezuje z življenjem in delom Ivana Cankarja.

Koliko je posameznik v resnici svoboden? Do kam segajo meje njegove svobode in ali smo v današnjem svetu sploh lahko popolnoma svobodni? Zdi se, da je človek danes nadzorovan na vsakem koraku; kdo nas v resnici nadzoruje, kdo nas opazuje in kaj nam narekuje? Smo le ujetniki okolice, v katero smo vstopili in pred vrati pustili vse upe? Se lahko upremo in spremenimo sistem? Ali smo le plehke, puhle duše, ki sledijo množici in se brez nepotrebnega napora prebijamo skozi vsakdan, so vprašanja, ki se jih sprašujejo igralci v predstavi Big mother.