Zabava in prosti čas

Možnost popotništva za mlade po Sloveniji

16. 7. 2020 avtor: Uredništvo

Poletje, najtoplejši letni čas z največjim številom sončnih dni. Čas počitnic, oddiha, druženja, potovanj, raziskovanja, avanturističnih doživetij, adrenalinskih aktivnosti, in še in še. Letošnje poletje zaradi trenutne situacije hitrega širjenja koronavirusa vsi občutimo drugače, saj nam postavlja nešteto omejitev. Pa vendar lahko izkoristimo omejitve in se osredotočimo na raziskovanje našega zelenega bisera, ki v imenu skriva ljubezen – domačo deželo Slovenijo. K tokratnem intervjuju smo zato povabili mladinski odbor Turistične zveze Slovenije, ki nam je slikovito odgovoril na pogosto postavljena vprašanja v zvezi s popotništvom za mlade po Sloveniji. Vabljeni k branju za koristne nasvete in dobre ideje.

Glede na trenutno situacijo, je verjetno bolj varno potovati in spoznavati kar domačo deželo – Slovenijo, ki nudi prečudovite možnosti za raziskovanja, odkrivanje, sprostitev, adrenalinske ter športnih aktivnosti in še in še. Kaj bi mladim na tej točki predlagali, kot »must see« destinacije v času poletnih počitnic?

Pri Turistični zvezi Slovenije smo se v času pandemije koronavirusa odločili, da se bomo osredotočili predvsem na promocijo doslej še neodkritih slovenskih biserov. Takšna destinacija je zagotovo Planinska jama pri Rakeku, ki je precej bolj prvinska kot Postojnska jama, poleg tega pa je v njej tudi ogromno človeških ribic.

Kot »must see« mladim popotnikom svetujemo nov koruzni labirint pri Mariboru, saj je letalski posnetek tega labirinta res »huuud«, del labirinta pa je celo še »neraziskan«, kar pri mladem raziskovalcu še dodatno spodbudi tisto raziskovalno in detektivsko žilico. Adrenalinske navdušence bo zagotovo navdušil tudi na novo odprt Olimpline, kar je najdaljši zipline v Sloveniji. Seveda ne gre spregledati t.i soteskanja oziroma canyoninga ter raftinga po Soči. Opozoriti vas želimo, da je bolje vnaprej poskrbeti za rezervacijo prenočišč, saj je dolina Soče menda polno zasedena.

Dejstvo je, da mladi Slovenci bolje poznamo daljne kraje, kakor domačo deželo, zato imamo letos super priložnost, da nadgradimo poznavanje in začnemo odkrivati vse lepote domačih krajev.

Ker je čas primeren za raziskovanje narave, bi kot obvezno vključili obisk lokalnih kmečkih turizmov in spoznavanje srca Slovenije, to je njenih ljudi. Bolj pohodnim dušicam svetujemo izlete v naše prelepe gore in hribe.

Veliko vprašanj še vedno nastaja o temi turističnih bonov, ki jih je dodelila Republika Slovenija vsem državljanom v višini 200 EUR in mladoletnim v višini 50 EUR. Nam lahko na kratko opišete, na kaj je treba biti pozoren pri koriščenju bonov, so lahko prenosljivi, kje lahko najdemo nastanitve, ki ponujajo vnovčenje bonov?

Sodeč po informacijah, ki jih dobivamo iz terena, unovčevanje bonov, ki so prenosljivi med ožjimi družinskimi člani, poteka brez težav. Evidenco nastanitev vodijo pri Slovenski turistični organizaciji (STO), prav tako pa so na Facebooku kot gobe po dežju zrasle skupine, kakršna je denimo skupina Turistični boni Slo.- oddaja in najem apartmajev, prijave zlorab itd., kjer se je mogoče seznaniti tudi z zlorabami. S prostimi turističnimi namestitvami se je mogoče seznaniti tudi na Facebook strani Sobodajalci Slovenije, saj je unovčenje bonov mogoče tudi pri sezonskih ponudnikih.

Kar se tiče bonov je veliko informacij mogoče dobiti tudi na spletni strani FURS-a.

Je po Sloveniji možno priti do vseh turističnih destinacij z javnimi prevozi, kot sta avtobus in vlak? 

Na žalost ne, vendar pa imamo unikatni in povsem nekomercialni portal Prevozi.org, preko katerega si je mogoče z malo organizacijskih sposobnosti organizirati prevoz do bilo katere slovenske destinacije. Gre tudi za inovativen način spoznavanja sonarodnjakov. Ob tem seveda poudarjamo, da je potrebno poskrbeti za varnost, zato se vnaprej pozanimajte, koliko ljudi bo potovalo z določenim prevozom in seveda ne pozabite na masko.

Vse, ki se boste v poletni sezoni mudili na obali, bi želeli obvestiti, da je v poletni sezoni ob sobotah in nedeljah zaživela ladijska linija, ki dvakrat v dopoldanskem in dvakrat popoldanskem času povezuje Ankaran, Koper, Izolo in Piran. Nekaj potnikov bo s sabo na ladjico lahko vzelo tudi kolo, prevoz pa bo brezplačen.

In ko smo že pri kolesu: izberite aktivni oddih in odkrivajte Slovenijo s kolesom, pohodništvom in podobno!

Kaj bi mladim popotnikom predlagali za čim bolj varno raziskovanje Slovenije? Kje lahko naletijo na težave, na kaj bi jih opozorili, preden se odpravijo na pot?

Nujno je treba preveriti, kako je z urniki določenih znamenitosti. Sploh pomembne destinacije (Bled, Lipica ipd.) so lahko zasedene in je zato pametno prej urediti rezervacije. Z vidika osebne varnosti je ključno, da pred odhodom svojce in bližnje seznanimo s programom izleta, tako da nam lahko pomagajo, če bi prišlo do neljube situacije.

In seveda se je vedno potrebno ustrezno pripraviti. Če gremo v gore, je poleg nujne opreme treba stalno spremljati tudi vremensko napoved, da ne bomo po nepotrebnem obremenjevali naših reševalcev.

Na spletni strani NIJZ lahko preverite, kakšne so zadnje razmere in ukrepi kar se tiče koronavirusa, o katerih se lahko pozanimate na naslednjem naslovu: info.koronavirus@policija.si. Menda boste prejeli takojšen odgovor!

Glede na trenutne razmere hitrega širjenja koronavirusa, ali turistične destinacije po Sloveniji delujejo nemoteno? So katere zaprle svoje vrata ali spremenile uradni delovni čas?

Turistični uradi in pisarne zaenkrat delujejo nemotama, po običajnem urniku. Ker se situacija lahko spremeni zelo na hitro, vam svetujemo, da pred vsakim izletom, dopustom ali potovanjem preverite, kakšne so razmere tam, kamor se odpravljate.  

Na koga se lahko mladi obrnejo po dodatne informacije v zvezi s popotništvom po Sloveniji?

Kot smo poudarili že v uvodu, smo se pri Turistični zvezi Slovenije osredotočili na promocijo skritih kotičkov naše prelepe domovine, zato tedensko objavljamo kratke filme z različnih slovenskih regij od Pomurja do Obale. Vabljeni k ogledu, saj boste v promocijskih spotih zagotovo našli kakšno idejo za enodnevni izlet ali pa celo dopust.

Žal se slovenske turistične agencije, ki se specializirajo za mlade turiste, še niso uspele prilagoditi novim razmeram in imajo v svoji ponudbi še vedno predvsem oddaljene destinacije. Lahko vam svetujemo le še, da ideje za nove avanture po Sloveniji poiščete predvsem na družbenih omrežjih, kjer jih je trenutno ogromno.  

Bi še mladim dodatno želeli še kaj povedati/ informirati/ spodbuditi?

Vse mlade v Sloveniji želimo povabiti k sodelovanju v naši Facebook nagradni igri Avanture brez cenzure, v kateri mlade popotnike spodbujamo, da nam pošiljajo čimbolj inovativne fotografije s svojih potepanj po Sloveniji. Na tem mestu želimo ponovno poudariti, da so zaželene predvsem fotografije z manj znanih kotičkov Slovenije, ne pa z najbolj obleganih destinacij.  

Fotografije bomo vsakodnevno objavljali na Facebook profilu Turistične zveze Slovenije. Vabljeni k sodelovanju, saj vas čakajo bogate nagrade, med drugim dve vstopnici za obisk že omenjene Planinske jame, največje vodne jame v Sloveniji, ki jih podarja Jamarsko društvo Planina ter dve karti za supanje in vožnjo z električnim gorskim kolesom za dve osebi, ki jih podarja Jasna Chalet Resort.  

Vir: Uredništvo mlad.si