Aktivno državljanstvo / EU zadeve

Na mladih Evropa (in svet) stoji

15. 4. 2024 avtor: Center mladih Koper
mladi

V Centru mladih Koper (CMK) smo v petek, 29. marca 2024, organizirali dogodek, kjer smo se pobližje spoznali z življenjem in delom evropskih poslancev ter iskali odgovore na to, kakšno Evropo si mladi želijo in kaj lahko za to naredijo.

Dogodek se je zgodil v sklopu projekta Young EU change-makers, ki ga izvaja Mladinska Mreža MaMa v sodelovanju z mladinskimi centri po celotni državi. Aktivnost je potekala v sodelovanju s Kulturno izobraževalnim društvom PiNA ter ob podpori in financiranju Evropskega parlamenta. Namen projekta je ozaveščanje mladih o pomenu Evropskega parlamenta in spodbujanje k udeležbi na letošnjih evropskih volitvah, ki bodo potekale med 6. in 9. junijem.

Dijaki_nje Gimnazije Koper so se v prostorih CMK-ja najprej pomerili_e v digitalnem kvizu o Evropski uniji, kjer so preizkusili_e svoje znanje o znanih in tudi malo manj znanih dejstvih EU.

Sledil je pogovor z Aureliom Jurijem, bivšim Evropskim poslancem in Markom Djuraševičem, članom upravnega odbora mladinske sekcije Društva za Združene narode Slovenije.

V pogovoru sta se dotaknila različnih tem; od tega kako izgleda dan Evropskega poslanca in kako začeti svojo politično pot, do tega kakšna so njuna mnenja o podnebnih spremembah in svetovnih nemirih ter seveda zakaj je tako pomembno, da sodelujemo na volitvah, saj je naš glas, četudi se nam mogoče zdi nepomemben, košček mozaika, ki odloča kako se bo EU razvijala v prihodnosti.

Aurelio Juri je mladim svetoval naj (p)ostanejo glasni pri izražanju svojih želja. Mlade je pozval naj se udeležijo volitev, hkrati pa naj kritično sodijo vsakega kandidata in mu, če pride do priložnosti dialoga, postavljajo konkretna vprašanja ter zahtevajo konkretne odgovore.

Mark je Jurija dopolnil, da ne smemo ostati le pri besedah, saj so dejanja tista, ki zares štejejo. “Ko se volitve končajo, se politika šele začne”, je poudaril.

Mladi imajo jasne predstave o tem, kakšna je Evropa v kateri bi radi živeli, saj jih marsikaj moti, vendar pa pogosto menijo, da sami ne morejo vplivati na to, kaj šele kaj spremeniti. Zato, je dodal Mark “je treba mladim pokazati, da se Evropska unija nahaja na vsakem koraku, ki ga naredijo v naši lokalni skupnosti.

Zadnji del dogodka je potekal po metodi Svetovne kavarne o Evropi (World café). Mladi so po skupinah debatirali o svojih pogledih o stanju v EU ter v možganski nevihti iskali možne rešitve in sestavljali svojo vizijo za Evropo, v kateri bi v prihodnosti želeli živeti.

Ena izmed dijakinj je na vprašanje o željah glede sprememb na ravni EU odgovorila:

“Upam, da se bo mogoče malo bolj začela zavzemat za kakšne zelene zakone, ker kot je bilo že na dogodku povedano smo res v neki majhni krizici. Zdi se mi, da bi to moral bit glavni poudarek in upam, da bo šlo v tej smeri naprej”

Dijaki so s svojim zagonom in radovednostjo močno prispevali k atraktivnosti dogodka. Skupine so svoje plakate napolnile z zanimivimi idejami in vizijami, pri dijakih pa je bilo moč opaziti, da se zanimanje za volitve morda le povečuje.

Ena izmed dijakinj je povedala:

“V bistvu sem že prej nameravala iti volit, mi je bilo to v planu, ampak po današnjem dnevu je ta želja in pravzaprav potreba po odhodu na volitve še večja. Zdi se mi, da mi je še bolj odprlo oči kaj dejansko pomeni, da greš na volitve in koliko je tvoj glas na volitvah pomemben. Prej nimaš neke konkretne predstave koliko je tvoj glas dejansko pomemben. Danes pa so res dobro razložili, kako Evropa vpliva na nas, tudi mlade. Imam pa občutek, da ne vpliva ravno dosti.”

Druga dijakinja pa je svoje vtise strnila takole:

“Po današnjem dogodku sem dobila nek drugačen pogled na EU. Sicer ob teh volitvah še ne bom polnoletna, tako da ne bom mogla it volit, ampak se veselim naslednjih volitev in se mi zdi pomembno, da se mladi zavedamo v kakšnem okolju živimo in kaj nam EU vse lahko omogoči.”

Po vtisih iz dogodka je bilo jasno, da se mladi zavedajo, da je prihodnost tudi v njihovih rokah in da se je zanjo potrebno boriti. In tudi odhod na volitve je lahko dober začetek za spremembe na boljše!

Pripravila: Tia Valand