Mladi z manj priložnostmi / Vključenost

NA-VARNEM.SI

10. 3. 2021 avtor: Uredništvo

V letu 2021 IPES, pod okriljem in podporo Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropske unije preko Evropskega socialnega sklada, izvaja enoletni projekt poimenovan Vzpostavitev varnih točk in virtualnih rešitev za opolnomočenje žrtev nasilja, otrok in mladostnikov – Na varnem si.

V sklopu projekta z različnimi aktivnostmi ozaveščajo in informirajo širšo javnost o stiskah, ki jih je razkrila in poglobila epidemija COVID-19, na ta način pa prispevajo tako k destigmatizaciji duševnih stisk kot tudi k izgradnji družbe z ničelno toleranco do nasilja.

Za mladostnike in vse žrtve nasilja so tako razvili in v teh dneh vzpostavili spletno platformo Na-varnem.si, ki bo omogočila virtualno in telefonsko psiho-socialno svetovanje ter anonimno e-prijavo nasilja.  Vabijo vas, da obiščete  pred kratkim vzpostavljeno platformo in se jim pridružite Na varnem.

Kot vemo, je epidemija COVID-19 na poseben način prizadela prav populacijo mladih, ki je, v obdobju izgrajevanja osebne identitete in večjih življenjskih prelomnic, postavljena v stanje oteženega izobraževanja, raziskovanja možnosti in spletanja medosebnih vezi. Posledično med njimi lahko opažamo več apatičnosti ter nemotiviranosti, obremenjenosti, pa tudi več strahu, tesnobe, depresivnosti in drugih neprijetnih občutij. Kot je pokazala raziskava, ki so jo na IPES izvedli med prvo karanteno (Vzdušje v intimno-partnerskih odnosih in družinah v času karantene in povečane negotovosti, 2020), velika stigmatizacija, ki spremlja doživljanje nasilja in pojav drugih stisk, večini ljudi – po podatkih njihove raziskave, je bilo takšnih kar 85 % – preprečuje iskanje pomoči, celo v obliki razbremenilnega pogovora z (najbližjimi, še posebno pa pri iskanju pomoči psihologa oziroma strokovnjaka.

Vsi mladi, ki preživljajo različne stiske, ki so posledica epidemije COVID-19, se lahko s svojimi občutji soočijo ali jih bolje spoznajo tudi preko posebnega razdelka  platforme, ki se imenuje Moja stiska. Tam se lahko spoznajo z najpogostejšimi stiskami, ki so v teh okoliščinah nove normalnosti prisotne, pod opisom vsake stiske in pod nasveti za samostojno soočanje s stisko, pa lahko obiskovalci spletne platforme najdejo tudi možne vire zunanje, strokovne pomoči.

Ena izmed oblik pomoči je njihova brezplačna svetovalnica Na varnem, ki nudi posebno, mladostnikom prilagojeno svetovanje.  

Svetovalnica Na varnem deluje po naslednjem urniku:

Osebam, ki so se soočile s stisko povezano z izgubo zaposlitve ali oteženim iskanjem nove zaposlitve, nudijo tudi možnost brezplačnega kariernega svetovanja preko elektronske pošte, ki je dostopno na elektronskem naslov: karierno.svetovanje@na-varnem.si.

Že prihodnji mesec  bodo na območju Podravja, na lokacijah nujne infrastrukture vzpostavili tudi varne točke za žrtve nasilje, na katerih bodo opolnomočeni in izobraženi zaposleni slednjim znali ustrezno pomagati.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Vir: IPES in Ministrstvo za delo, družico, socialne zadeve in enake možnosti