Aktivno državljanstvo / Organizacije za mlade

Naj zbornik Prostori za mlade zaokroži po vsej Sloveniji!

30. 1. 2023 avtor: Jerneja Potočnik
Prostori za mlade

»Zdaj vem, kam lahko grem in kdo mi lahko da glas,« pravi Maša, ko prelista sveže izdani pregled fizičnih in virtualnih prostorov za mlade.

V novembru sem se kot dopisnica podala med mlade svoje regije in v prispevku Česa si želijo štajerski mladi zaobjela njihove poglede na problematike regije in mladih v lokalnem in širšem slovenskem okolju.

Med drugim so nekateri izmed mojih sogovornikov izpostavili tudi svoj občutek, da se za mlade v njihovem lokalnem okolju nihče ne poteguje, dregnili pa so tudi v samo prepoznavnost mladinskih organizacij ter mladinskega sektorja, ki ga mladi, ki vanj niso neposredno vključeni, ne poznajo (dovolj).

»V Mariboru vem samo, da obstaja nek MC Pekarna, kaj točno pa oni delajo za mene in mariborske mlade, pa ne vem čisto,« je v takratnem pogovor povzela Maša, dijakinja 4. letnika Prve gimnazije v Mariboru.

PREBERITE ŠE: Izšel je zbornik Prostori za mlade

Zbornik Prostori za mlade, nedavno izdan obsežen dokument celovito predstavljenih fizičnih in virtualnih prostorov za mlade v Sloveniji, zapolnjuje vrzel in mladim širom po Sloveniji ponuja neposreden odgovor na to, kaj počnejo mladinske organizacije in kaj »točno oni delajo za mlade,« kot bi se izrazila moja sogovornica Maša.

Zbornik ni konec

Temelji mostu med mladino, ki ji doslej mladinski sektor ni bil dovolj blizu, ter mladinskimi organizacijami in mladinskim sektorjem so s pestrim dogajanjem v okviru evropskega leta mladih ter sveže izdanim zbornikom Prostori za mlade postavljeni.

Naslednji korak, seznanjanje mladih z dokumentom, ki jim lahko natančno odgovori na vprašanja, na koga se lahko v svojem lokalnem okolju obrnejo in kje lahko njihov glas dobi težo ter moč, da sooblikuje prihodnost mladih, prinaša svojevrstne izzive.

Zbornik Prostori za mlade namreč ne sme ostati zgolj v rokah mladinskih organizacij ter mladinskega sektorja, ki dogajanju že tako ali tako prisostvujejo, dovolj pa ni niti, če se ga postavi k ostalim koristnim publikacijam in letakom na knjižne police in klubske mize mladinskih centrov ter drugih prostorov za mlade.

prostori za mlade
Foto: Matej Pušnik

Poglej, preberi, deli!

Odgovornost je torej na vsakem posamezniku, ki navdušeno preučuje izjemno razvejano mrežo fizičnih in virtualnih prostorov za mlade, zbranih v zborniku. Širimo ga, delimo ga, posredujmo ga šolam, posredujmo ga kavarnam, v katerih se zbirajo mladi, v jutranji prometni konici ga povsem slučajno pustimo na avtobusu, polnem mladih dijakov, podarjajmo ga …

Naj vest, da mladinske organizacije in mladinski sektor aktivno in kreativno ustvarjajo prihodnost za mlade ne ostane v omejenem mehurčku. Naj prostori za mlade ne ostanejo prazni, skriti in ločeni od mladih, ki si v Sloveniji, polni sodobnih problematik in izzivov, bolj kot vse želijo priložnosti, da so slišani in povabljeni k mizi, pri kateri se sprejemajo odločitve za njihovo – NAŠO – prihodnost.

»Mladi, zato da lahko postanejo aktivni državljani, potrebujejo vključujoče, varne in odprte državljanske prostore, v fizični kot tudi v virtualni obliki,«

dr. Igor Papič, Minister za izobraževanje, znanost in šport

Kot sta namreč zbornik Prostori za mlade z besedami pospremila dr. Igor Papič, minister za izobraževanje, znanost in šport: »Mladi, zato da lahko postanejo aktivni državljani, potrebujejo vključujoče, varne in odprte državljanske prostore, v fizični kot tudi v virtualni obliki,« ter mag. Tina Kosi, v.d. direktorice Urada RS za mladino: »Aktivna, dobro informirana in opolnomočena mladina je skupaj z mladinskimi organizacijami eden od pomembnejših zagotovil za prihodnost naše družbe, zato smo želeli prostore izpostaviti tudi na simbolni ravni kot tisti delček v mozaiku življenja mladih, ki naj bo lep, prostoren, čist in trajnostno usmerjen, takšna kot naj bo tudi naša prihodnost.«

»Aktivna, dobro informirana in opolnomočena mladina je skupaj z mladinskimi organizacijami eden od pomembnejših zagotovil za prihodnost naše družbe, zato smo želeli prostore izpostaviti tudi na simbolni ravni kot tisti delček v mozaiku življenja mladih, ki naj bo lep, prostoren, čist in trajnostno usmerjen, takšna kot naj bo tudi naša prihodnost.«

mag. Tina Kosi, v.d. direktorice Urada RS za mladino

Pa še nekaj: zbornik naj bo v opomin tudi vsem odločevalcem. Ko se posvetite mladim, mladinskim organizacijam in prostorom za mlade, ne izboljšate le sedanjosti mladih, ampak prihodnost vseh.

Zbornik – kdo, kje, kaj?

Zbornik Prostori za mlade celovito in pregledno predstavi 56 fizičnih in virtualnih prostorov za mlade, ki so prisotni po vsej Sloveniji in se vsak s svojimi aktivnostmi in svojo zagnano ekipo trudijo za ustvarjanje varnih prostorov, v okviru katerih lahko mladi krepijo svoje veščine, kreativno in kakovostno preživljajo svoj čas ter uresničujejo svoj potencial aktivnih mladih državljanov.

Katerih 56 prostorov je vključenih v zbornik Prostori za mlade prikaže tudi spodnji izsek kazala. Katere vse poznaš?

prostori za mlade

Vsi zainteresirani za tiskano izdajo zbornika Prostori za mlade pišite na elektronski naslov gp-ursm.mizs@gov.si.

Naslovna fotografija: MKC Maribor