Stanovanja

Najprej dom!

21. 3. 2023 avtor: Špela Ferlin
Ena izmed housing first vasic na Finskem, kjer brezdomci dobijo svoj začasni novi dom

Ste že slišali za projekt Housing first? Gre za finsko rešitev stanovanjske problematike, s katero pa ne pomagajo le mladim, tevmeč vsem ranljivejšnim skupinam.

Vedno več evropskih držav se spopada s porastom števila brezdomcev, tudi Ljubljana ni izjema. Najbrž tudi sami veste, da sprehod po središču mestnega jedra nikoli ne mine brez srečanja z brezdomcem. Podobno pa je tudi v drugih evropskih državah, v Nemčiji se je delež v zadnjih nekaj letih zvišal za kar 35 odstotkov.

Na Finskem takih težav nimajo. Kakšni pa so razlogi za to? Je njihova kultura drugačna? Ali zaslužijo več? Imajo bolj stabilne in varne službe?

Finska rešitev tiči v nacionalnem programu Housing first, ki mu pri nas pravimo Najprej dom. In kako je to povezano z brezdomci? Finci so se reševanja njihovih težav lotili na popolnoma drugačen način kot to počnemo pri nas. Brezdomcem najprej ponudijo dom, šele za tem pa jim nudijo pomoč tudi na drugih področjih in se lotijo iskanja razlogov, zakaj so ostali brez doma. 

Pri nas je postopek reševanja popolnoma nasproten, saj od brezdomcev zahtevamo, da svoje težave rešijo sami, nato pa jim, če so pri reševanju sami uspešni, ponudimo minimalno pomoč, v obliki hrane ali nastanitve. Kot si najbrž lahko predstavljate takšen način reševanja ni niti približno uspešen, saj se oseba, ki dlje časa živi na ulici na to privadi in obupa nad željo po drugačnem življenju. Pogosto so med brezdomci tudi osebe z različnimi duševnimi težavami, ki pa so brez strokovne moči težko rešljive. 

Predstavljajmo si povprečen dan brezdomca, že zjutraj se zbudi na ulici, obkrožen s skupino ljudi, ki so prav tako izgubili svoj dom, nima razloga, da bi se uredil, saj nima kam iti. Nima družinskih članov, ki bi z njim zajtrkovali, nima zaposlitve, ki bi mu dala občutek pomembnega mesta v družbi in nima prijateljev, ki bi ga spodbujali in mu dali vedeti, da je življenje lahko drugačno. Zato brezdomci pogosto obupajo, se sprijaznijo s svojim življenjem in ne hrepeniijo po spremembi.

Finska se je zato že leta 2007 odločila, da na pomoč priskoči tej ranljivi skupini. Projekt zahteva veliko denarja, a rezultati so pokazali, da državo vzdrževanje klasičnega brezdomstva stane več. Država ima pri tem veliko koristi, ne le da ustvari državljane, ki so po nekaj časa spet pripravljeni stopiti na trg dela, temveč tudi redno posega v nepremičninski trg in tako zagotavlja dostojne domove različnim skupinam. 

Seveda pa se država zaveda, da je vprašanje kakovostnega doma pomembno prav za vse, zato so se intenzivno lotili tudi zagotavljanja nepremičnin za mlade, ki jih lahko najamejo po dostojnih cenah. Cene so namreč usklajene s povprečnimi zaslužki različnih skupin državljanov, in se ob dvigih in spustih tudi prilagajajo. Tako je Finska postala država prijazna različnim skupinam, ki si zaslužijo najprej imeti dom.