Zdravje

Naredi pogumno odločitev in »koktejl« zamenjaj z »mocktejlom«

26. 10. 2023 avtor: Jerneja Potočnik
mocktejl

Z novim študijskim letom se spet začenja obdobje številnih študentskih zabav, ki so v slovenskem okolju znane po precejšnjih količinah alkohola.

Vse več mladih se danes zaradi dejstev o škodljivosti prekomernega uživanja alkohola odloča za nekoliko bolj zdravo in v očeh sovrstnikov včasih tudi pogumno dejanje: zamenjavo koktejlov s t. i. mocktejli – brezalkoholnimi koktejli.

Iz tujine tudi v Slovenijo prodira zanimiv trend – mladi namreč velike količine alkohola, ki se pogosto pojavljajo na praznovanjih rojstnih dni ali na študentskih zabavah, vse pogosteje zamenjujejo z brezalkoholnimi različicami alkoholnih napitkov.

Mocktaili oziorma poslovenjeno mocktejli se tako pojavljajo tudi na menijih številnih barov v Sloveniji, povsem preprosto pa jih je pripraviti tudi doma.

Vnesi spremembo v slovensko pivsko kulturo

Jesen v slovenski prostor prinaša številne priložnosti za zabavo – od začetka študijskega leta in študentskih zabav do številnih zabav ob noči čarovnic, martinovega, zaključkov leta in podobno. Čeprav je alkohol pogosto ključna sestavina večine od teh dogodkov, pa ni potrebno, da je tako.

Za noč čarovnic navduši z mocktejlom

Če letos organiziraš zabavo ali pa se je boš udeležil, lahko svoji družbi predstaviš bolj zdravo in varno alternativo – mocktejle.

Ti so v tujini na zabavah že stalnica, raziskave pa potrjujejo, da ima postopna sprememba »pivske kulture« pozitiven vpliv tudi na število prometnih nesreč zaradi alkoholiziranosti, zastrupitev z alkoholom in drugih neljubih dogodkov, povezanih s prekomernim pitjem alkohola.

Kaj praviš na to, da za letošnjo noč čarovnic svojo družbo presenetiš z doma pripravljenim okusnim mocktejlom?

Tukaj je recept za pijačo, ki bo kot nalašč za zabavo za noč čarovnic.

Mistično jagodno vesolje

Sestavine:

Navodila: