Zabava in prosti čas

Nasveti za spodbujanje ustvarjalnosti

22. 9. 2022 avtor: Uredništvo
dekle z idejo

Rdeča nit Nacionalnega meseca skupnega branja, ki poteka med 8. septembrom in 9. oktobrom, je povezava med branjem in gibanjem. Tako branje kot tudi gibanje sta ključna pri spodbujanju ustvarjalnosti, kako drugače pa še lahko okrepiš svojo ustvarjalnost, preberi v spodnjem članku.

Zdrav življenjski slog

K ustvarjalnosti pomembno prispeva zdrav življenjski slog, predvsem dovolj kakovostnega spanja in redna vadba. Spanje tvojemu umu pomaga, da ostane spočit in osvežen. Možgani so zelo aktivni tudi med spanjem, zato lahko to, da problem »prespiš« tvojemu umu omogoči, da ponovno ovrednoti povezave in oblikuje nove zamisli o vprašanju. Redna vadba pa ustvarjalnost povečuje z zmanjšanjem stresa in izboljšanjem kognitivnih funkcij. Prav tako je zelo koristna hoja, ki ti zagotovi čas za razmislek o novih idejah, če za spremembo izbereš drugačno pot od običajne, pa lahko nova okolica postane vir navdiha. Poleg tega pa s tem, da se nekam odpraviš peš namesto z avtomobilom, narediš tudi nekaj koristnega za planet.

Učenje in radovednost

Naslednji način za spodbujanje ustvarjalnosti je konstantno učenje in radovednost ter odprtost za nove izkušnje. Poskusi se osredotočiti na tematiko, ki te zanima in o njej izvedeti čim več prek branja člankov, gledanja videoposnetkov, obiskovanja tečaja, obiščite muzej … Na drugi strani pa si s čim pogostejšim in rednim branjem knjig različnih stilov pisanja in različnih žanrov razširi obzorja, kar vsekakor pripomore k ustvarjalnosti. Dober način za širjenje obzorij je tudi druženje z različnimi ljudmi, zlasti z ljudmi, ki so drugačni od tebe. Preživljanje časa z ljudmi, katerih življenjske izkušnje in pogled na svet so drugačni od tvojih, lahko razširi tvoj um in ponudi svež pogled na vsakdanje stvari. Če želiš spoznati nove ljudi, se udeleži dogodkov ali dejavnosti, ki so izven tvoje običajne rutine, in se z ljudmi pogovarjaj, kadar koli je to mogoče.

Ustvarjalne aktivnosti

K ustvarjalnosti pripomorejo tudi različne aktivnosti, kot so poslušanje glasbe, risanje/čečkanje, pisanje, delo z rokami … Že preprosto predvajanje glasbe v ozadju te lahko kreativno navdihne. Pomaga lahko pri boljši osredotočenosti in poveča splošno koncentracijo – še posebej dobro deluje klasična glasba. Med poslušanjem glasbe poskusi z aktivnostjo, s katero zaposliš roke – na tak način dobiš informacije iz vseh svojih čutov, kar lahko pomaga spodbuditi bolj ustvarjalno razmišljanje. Poskusiš lahko s pletenjem, kaligrafijo, kuhanjem …

Dolgčas

Za konec pa še: prepusti se dolgčasu. Ne glede na to, kako kontraproduktivno se morda sliši, nekatere študije kažejo, da te dolgčas lahko spodbudil k ustvarjalnosti. Obstaja namreč teorija, da zdolgočaseni um išče stimulacijo. Ko ti je dolgčas, se počutiš nezainteresirano in nelagodno, si bolj motiviran, da nekaj najdeš, kar te bo zaposlilo. To pa med drugim povzroča sanjarjenje – priložnost za razvoj novih idej. Zato prihrani nekaj časa na svojem urniku in ne počni ničesar. Naj tvoj um bega in mogoče najdeš svojo novo ustvarjalno idejo.