Zabava in prosti čas / Zdravje

Naveličani ponavljajočih se ice breakerjev? Tu so Cheer kartice!

21. 12. 2023 avtor: Mladinski center Ormož
kartice

Ledolomilci ali ice breakerji, kot jih radi imenuje, so v zadnjih letih postali stalnica skupinskih dejavnosti, v katerih želimo vzbuditi motivacijo in zanimanje. So odličen način za povezovanje skupine in za ustvarjanje prijetnega in sproščenega vzdušja v skupini. Na spletu in v različnih priročnikih najdemo veliko različnih ledolomilcev, uporabimo pa tiste, za katere menimo, da so najefektivnejši. Težava nastane, ko se naših ledolomilcev naveličamo in jih kljub njihovi zanimivosti in efektivnosti ne izvajamo z navdušenjem.

Odlična ideja za premagovanje te dileme so Cheer kartice. Te so produkt projekta Cheer, financiranega s strani programa Erasmus+. Projekt se ukvarja z razbijanjem stereotipov, povezanih z duševnimi boleznimi, poskuša pa tudi zmanjšati občutek osamljenosti med mladimi skozi vzpostavljanje vezi in ponujanjem rešitev za tiste, ki se soočajo s problematiko mentalne nestabilnosti. V okvirju projekta, v katerem sodeluje tudi Ljudska univerza Ormož, so partnerji zraven Cheer kartic ustvarili skupni kanal video vsebin ter zbirke zvočnih posnetkov oz. podcastov s primernimi tematikami.

Cheer kartice so izobraževalno razpoloženjske kartice za samopomoč, ustvarjene za individualne ter skupinske dejavnosti. Njihov namen je, da skozi raziskovanje in odkrivanje vsebin zapisanih na kartici spoznavaš sebe in krepiš svojo samozavest, raziščeš še neraziskane talente, se naučiš novih veščin in krepiš skupinsko samozavest. Sestavljene so iz najrazličnejših aktivnosti in nalog, ki jih mora oseba, ki kartico izvleče, opraviti.

Kartice na Ljudski univerzi Ormož in njenih enotah uporabljamo skoraj vsakodnevno pri vseh skupinskih dejavnostih, pri katerih skupina potrebuje zagon ali pa samo dodano težino povezanosti.

Kartice in vsebine so dostopne na povezavi.