Kultura

Nenavaden čas mladosti – zgodbe iz Slovenije

4. 7. 2024 avtor: Zavod MISSS
plakat

“Včasih si želim, da bi znala sešteti čas, ki je že minil. V kronotopu sestaviti sestaviti vsa minevanja, počitnice na morju, pozabljen obraze, pogrebe, na katerih sem bila še premajhna, da bi se zavedala teže srebrne žare ali v grob položenih rdečih rož, letovanja v hribih, nabiranja ribeza in brezskrbnega tekanja po sveže pokošeni travi. Morda si želim, da bi me kdo naučil, kako zbuditi otroka v meni prek igrivih manter, tehnik shranjevanja lepega in opuščanja tistega kar bi raje pozabili.”

Nenavaden čas mladosti so zgodbe iz Slovenije, ki so odmev zelo različnih glasov. Obravnavajo mladost z različnih perspektiv. V njih vidimo lepoto pa tudi težo mladosti; pričakovanje nečesa večjega in lepšega, kar morda nikoli ne pride; prinaša skrbi in tesnobe, ki včasih izginejo, drugič se spremenijo v nekaj, česar se težko znebimo; strahove in negotovosti, ki nas včasih zdrobijo, a drugič nam dajo več moči za nadaljevanje. Te zgodbe govorijo in pripovedujejo vse to in še več. in vsi vi ki jih boste brali, boste brez dvoma pustili pečat v njih, tako kot bodo one pustile svojega v vas.

Matjaž Medvešek MISSS in Igor Žunkovič FF UL sta v uvodniku knjige zapisala, da je knjiga Nenavaden čas mladosti rezultat projekta A.S.K.ing YOU-(th), v sodelovanju projektnih partnerjev treh držav in treh generacij ustvarjalcev. Mlada ter srednja in starejša generacija ustvarjalcev so s kreativno močjo nagovarjale mladost, spomine in izkušnje, največkrat povezane z intimnimi občutji. Skupaj so avtorice in avtorji na ta način prikazali svoje razumevanje mladosti.

Knjiga bo za branje na voljo v našem mladinskem centru, na voljo pa bo tudi v digitalni obliki na povezavi.