Aktivno državljanstvo

“Nikoli več” se začne z ustreznim izobraževanjem – spomin na holokavst

2. 9. 2020 avtor: Uredništvo

Mednarodna šola za študije holokavsta iz Yad Vashema v Jeruzalemu je v okviru programa “Echoes and Reflection” za začetek novega šolskega leta pripravila kratko video  predstavitev o tem, da je izobraževanje o holokavstu, vključno z antisemitizmom, zelo relevantno v sedanjem  nestabilnem času.

Slovenija kot članica Mednarodne zveze za spomin na holokavst (IHRA) je zavezana k raziskovanju, izobraževanju in spominjanju na holokavst, zato je  prispevek Yad Vashema lahko koristen pripomoček za ozaveščanje o  situaciji, ki je pripeljala do holokavsta in njegovih posledicah.

Spodnji video daje osnovni okvir za učinkovito poučevanje in učenje o tematiki holokavsta kot človeški zgodbi. Priporočajo ga za uporabo pri izobraževanju slovenskih učiteljev in profesorjev.

Potrebno je poučevati o civilizacijskih vrednotah in se učiti iz zgodovine (tudi holokavsta), da bi pri mladih generacijah spodbujali kritično mišljenje in posledično imeli aktivne učence in državljane, ki ne bi več dopustili tovrstnih tragičnih procesov, ki  jih poznamo iz zgodovine. “Nikoli več” se začne z ustreznim  izobraževanjem.

Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve, Sektor za človekove pravice