Kultura / Zabava in prosti čas

Noči v stari Ljubljani

23. 8. 2023 avtor: Rožle Oštir
noči v stari Ljubljani

V četrtek, 24. avgusta se prične mednarodni festival Noči v stari Ljubljani, ki poteka zadnji vikend v avgustu. Gre za glasbeni festival, ki vključuje domače in tuje glasbenike, ki ustvarjajo glasbo različnih žanrov, nekateri celo čisto svojih. Na letošnjem festivalu bosta prva nastopila Zoran Predin in Šukar, ki bosta na Novem trgu nastopila v četrtek ob osmi uri.

Festival se bo nadaljeval v petek, ko bo na Novem trgu večer otvorila Makedonska dark folk skupina Perija s skrivnostnimi melodijami, ki spominjajo na temačnost poganskih gozdov. Za njo se bo ob 21. 45 predstavila Madžarska skupina Amaro Duho, v slovenščini prevedeno kot naše duše, ki bo nastopila s priredbami znanih romskih melodij.

V petek bo glasba odmevala tudi na Gornjem trgu, kjer bo ob 20.00 zaigral Ratko divjak kvartet, poimenovan po enem najbolj uveljavljenih bobnarjev bivše Jugoslavije, ki je svojo glasbeno pot začel v rok zvrsti, a ga je kasneje prevzel džez. Za njimi bo nastopila še skupina Los hostes. Gre za mešano skupino avstrijskih in slovenskih glasbenikov, ki se uvrščajo med jodlpunk, irski funk, balkan groove in alpski rage.

V petek se bo v sklopu festivala odvil še večer samospevov, v katerem bodo nastopili udeleženci mojstrskega tečaja petja v organizaciji Glasbene matice Ljubljana.

Koncerti se nadaljujejo v soboto. Ob 20.00 se bo predstavili pionirji tuareškega bluesa, skupina TisDass, ki prihaja iz Nigra in s svojo glasbo širijo mir. Za njimi bodo na istem odru nastopili še Prismojeni profesorji bluesa.

Tudi v soboto se bo dogajalo na Gornjem trgu, kjer bo ob 20.00 nastopila domača skupina Širom s sodobnimi akustično-rockerskimi meditacijami. Za njo pa sledi še koncert Fanfare station, italijanske skupine, ki pa združuje člane iz Italije, Tunizije in ZDA.