Okolje in trajnost / Podjetništvo

Novi prejemniki nagrad in certifikatov HORUS za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj

28. 12. 2022 avtor: IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti

V petek, 16. decembra je IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti 14 izjemnim organizacijam in posameznikom podelil nagrade, certifikate in priznanja za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj HORUS 2022.  

Nagrado za strateško celovitost  sta prejeli družbi Lumar IG in Nova KBM. Priznanje za projekt sta prejeli družbi Insights – družba za odkrivanje in razvoj potencialov ter Javno podjetje Komunala Slovenj Gradec,  prejemnik priznanja finalist pa je bil Kulturno prireditveni center Narodni dom Maribor. Med posamezniki je posebno priznanje Horus 2022 prejela Ladeja Godina Košir, sledili pa so ji še drugi finalisti – Urška Košica, Monika Holc Ivanić in Jurček Nowakk.

IRDO je letos prvič podelil tudi osnovne certifikate tistim organizacijam, ki so bile uspešne v procesu presoje okoljskih, družbenih ter upravljalskih vidikov. Certifikate za strateško celovitost sta prejela Center za pomoč na domu Maribor in Javni zavod za turizem, kulturo in šport Občine Ormož. Družba Insights je prejela certifikat za projekt Za.Me – Navdihni Me. Stratega leta 2022 za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj sta postala Jasmina Roškar, strokovnjakinja za področje dela za trajnostni razvoj iz družbe Pošta Slovenije, in Marko Razdevšek, vodja sektorja za vodenje projektov in procesov ter vodja tima za trajnostni razvoj iz družbe Engrotuš. Predstavitve finalistov in nagrajencev so zbrane v zborniku Horus 2022 na spletnem mestu tega projekta.

Horus je v Sloveniji ena najbolj prepoznavnih strokovnih nagrad na področju družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja, z najdaljšo zgodovino podeljevanja. Od leta 2009 se je med imetnike nagrad in priznanj Horus vpisalo že več kot 210 organizacij in posameznikov. Letos je vloge kandidatov v dveh krogih in različnih kategorijah skupno ocenjevalo kar 20 neodvisnih strokovnjakov iz različnih strokovnih in partnerskih institucij.

Predsednica Ocenjevalne komisije nagrade Horus 2022 je bila Tatjana Fink, MBA, ki je ob podelitvi povedala:

»Glavna prednost sodelovanja v tekmovanju za Nagrado Horus je, da prijaviteljem pomaga sistematično in celovito zbrati relevantne podatke ter pripraviti ali nadgraditi strategijo na področju družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja. Veseli me, da Horus vsako leto izpostavi primere dobre prakse ter spodbuja posameznike in organizacije k nadaljnjemu razvoju.«

Zaslužni profesor, dvakratni doktor Matjaž Mulej, častni predsednik Strokovno-organizacijskega odbora nagrade Horus, je zbranim na podelitvi povedal:

»Horus ni le še ena nagrada za družbeno odgovornost. Osredotočena je na celostno ocenjevanje organizacij in posameznikov, kako in do katere mere uresničujejo soodvisnost kot temelj družbeno odgovornih odnosov, celovitost premisleka, opredelitev in uresničevanje ciljev ter odgovornost za svoje vplive na družbo in okolje

Letos so bili prvič podeljeni trije certifikati, o novostih pa je Karidia Toure Zagrajšek, predsednica Ocenjevalne komisije Horus 2022 za certificiranje, povedala:

»Certifikat Horus je strateško orodje, ki organizacijam pomaga pri ključnih korakih upravljanja tako, da poda analizo in oceno stanja, identificira strateške razkorake ter poda priporočila za nadaljnji razvoj na področju družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja. V okviru postopka pridobitve certifikata Horus pravna oseba za strateško upravljanje in/ali projekt dovoli zunanjim presojevalcem vpogled in komunikacijo z deležniki ter v ustrezno dokumentacijo, ki podpira v vprašalniku Horus zapisane trditve pravne osebe in dodatno potrdi dejansko realizacijo le-teh z neodvisno presojo različnih strokovnjakov.«

Organizatorji Horus 2022 razpisa so svojo zavezanost sodelovanju, izmenjavi znanja in izpolnjevanju pozitivnih vrednot izkazali tudi s konceptom letošnje prireditve in podporo družbenim odgovornim ter trajnostnim ravnanjem. Tako je prireditev potekala v Visoki šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru, kjer pod vodstvom direktorice dr. Tanje Aingleitner Sagadin in Mojce Polak, vodje MIC Akademije kulinarike in turizma, v svoje delovanje in kulinariko uspešno vključujejo trajnostne vidike.  Nagrajenci so tudi letos prejeli unikatna umetniška dela, katerih avtorja sta Marko in Marika Pogačnik.  Dela simbolično prenašajo pozitivne vibracije in spodbujajo uspešno delovanje nagrajencev. Ustanova Gallus je z mladim kitaristom Leonom Ravnikarjem obogatila dogodek, zbrane pa je pozdravila tudi mag. Nena Dokuzov z Ministrstva RS za gospodarski razvoj in tehnologijo. Predstavila je pomen nagrade Horus za slovenski prostor ter potrebo po zeleni in digitalni preobrazbi evropskega in slovenskega gospodarstva ter s tem celotne družbe.

Celovite predstavitve finalistov in kandidatov ter ostale informacije o tekmovanju in certificiranju so objavljene v letošnjem e-zborniku Horus 2022, dosegljiv je na spletnem mestu Horus.