Angažiraj se / Kultura

Obišči festival angažiranega pisanja

4. 4. 2019 avtor: Uredništvo

Na Vodnikovi domačiji v Ljubljani so skupaj z Alenko Veler, urednico mladinske literature pri Mladinski knjigi, pred tremi leti odprli vrata novemu festivalu angažiranega pisanja, ki vsako pomlad mladini v mestu prinese intenzivno druženje s knjigami in ob knjigah. Ob tem sodeluje tudi skupina Novi dijak, ki jo ustvarja skupina mladih in zagnanih ljudi, ki verjamejo, da lahko s knjigo spreminjamo sebe in svet.

Festival bo potekal 5., 6. in 7. aprila v Vodnikovi domačiji in v Kinu Šiška v Ljubljani, vseboval pa bo pogovore, predavanja, delavnice, menjalnico poezije, zajtrk z avtorji, obisk pisateljice iz tujine (pričakujejo aktivistko, nekdanjo  svetovalko na konfliktnih območjih, esejistko in pisateljico Janne Teller), igranje družabne igre po knjigah ter avtorske postavitve knjig na oder, odpiral bo prostor za nova spoznanja, druženja, razpravljanja in tudi pomembne trke različnih pogledov.

Festival je angažiran, ker izpostavlja tiste knjige, avtorje in avtorice, ki opozarjajo na spregledano ali samoumevno, rušijo predsodke in rišejo poudarke, za katere verjamejo, da lahko vodijo k sestavljanju boljšega sveta.

Ob nastanku je bil festival poimenovan »mladinski festival«, saj so bili ustvarjalci prepričani, da je v letih iskanja samega sebe pomembna tudi dobra knjiga, ki lahko usmeri življenje na nepredvidljive poti in odpre nove, nezamisljive možnosti. Skozi zadnji dve leti izvajanja festivala, pa so danes organizatorji mnenja, da mladinska literatura ne obstaja, saj: »mladi berejo vse; literaturo, ki je namenjena mladim, pa berejo vsi – zato je lahko vsa literatura mladinska, vsa mladinska literatura pa literatura za odrasle. Označevalec »mladinski« v takem odnosu hitro postane zgolj bleščeči novi trend, ki ga uporabljamo za to, da pritegnemo pozornost in financiranje (žal tega res nimamo veliko). V resnici pa starost ni osebna okoliščina, ki bi nujno določala naše knjižne preference, videnje sveta in želje.«

Ekipa festivala te, poleg vabila k udeležbi, vabi k soustvarjanju in pomoči pri organizaciji, vzpostavitvi festivalske kavarne ter širjenju glasu o festivalu. Če se želiš pridružiti festivalski ekipi, se čimprej javi Niki na nika.kovac.8m@gmail.com ali pokliči na 040 150 893.