Aktivno državljanstvo / Prostovoljstvo

Od Erasmus+ usposabljanja do humanitarne pomoči žrtvam potresa

20. 2. 2023 avtor: PZS – Popotniško združenje Slovenije

Popotniško združenje Slovenije je v času od 7. do 13. februarja izvajalo usposabljanje mladinskih delavcev v okviru projekta Erasmus+ z naslovom “Prostovoljci in mi”.

V času prijave nismo niti slutili, da jih bosta njihova vest in sočutje povedla v neko drugo dimenzijo. A žal so vsi otrpnili ob grozljivih novicah iz Turčije in Sirije. Ni bilo potrebno kaj dosti časa, da so se v Popotniškem združenju Slovenije odločili, da določene aktivnosti projekta prilagodijo tako, da namesto teoretičnega dela izvedejo prostovoljske aktivnosti v praksi.

V projektu so imeli namreč določene delavnice, na katerih so želeli na vzorčnih primerih pokazati, kako začeti prostovoljsko aktivnost, a jih je katastrofa neslutenih razsežnosti privedla do tega, da so se raje odločili v praksi izvesti prostovoljsko aktivnost zbiranja humanitarne pomoči. Prav zato so stopili v stik z veleposlaništvom Turčije v Sloveniji, ki jim je posredovalo seznam najbolj nujnih stvari, ki jih potrebujejo.

V rekordnem času in ob pomoči Planeta Koper, kjer so imeli zbirno mesto (zahvala gre vodji g. Petrovič Mihaelu), ter Radia Capris, ki je poslušalke in poslušalce obveščal o humanitarni akciji (zahvala gre g. Pajek Tilnu), so od petka dopoldne do ponedeljka zjutraj zbrali za manjši tovornjak humanitarne pomoči, katere del so predali v ponedeljek, 13. 2. 2023, preostanek pa bo odpeljan s tovornjakom.

Tako so v sklopu Erasmus+ usposabljanja mladinskih delavcev poleg vseh predvidenih delavnic uspešno nadgradili delavnico “my action plan” in dodali kamenček v mozaik pregovorne slovenske solidarnosti in humanitarnosti.