Mladinsko delo

Odmev s terena: Mladinsko delo v Idriji

9. 5. 2023 avtor: Mladinska mreža MaMa
odmev mladosti terenski obisk v MC Idrija

Prvi terenski obisk za dvig prepoznavnosti mladinskega dela v mesecu maju je potekal v idrijskem mladinskem centru, ki skupaj z drugimi mladinskimi organizacijami in mladimi ter ob podpori občine in pridobljenih razpisov vzpostavlja skupnostni center za mlade.

V tem času so pričeli z vključevanjem mladih v participativni proračun v sklopu projekta Sodelujmo-sooblikujmo, podprtega s strani programa Erasmus + Mladina.

“Projekt neposredno vključuje mlade, ki imajo priložnost sooblikovati program mladinskega centra in s tem tudi omogoča, da mladi skozi svoje pobude v občini vplivajo na spremembe in se pri tem učijo demokratičnih procesov ter pridobivajo izkušnje”,

je povedala mladinska delavka, Nives Istenič.

Prostovoljki in mladinska delavka v mladinskem centru
Prostovoljki in mladinska delavka v mladinskem centru

V Mladinskem centru Idrija, ki ima tudi mladinski hostel, pa se odvijajo tudi mednarodne mobilnosti v sklopu programa Erasmus + Mladina in Evropska solidarnostna enota (ESE). V času obiska so ravno zaključili z 10 dnevno mladinsko izmenjavo, It’ on you, ki se je je udeležilo 30 mladih iz šestih evropskih držav. Mladi so skupaj s svojimi vrstniki iz Evrope razbijali stereotipe o drugačnosti ter spoznavali raznolikosti družbe in mladine po Evropi. Poudarek na izmenjavi je bil tudi to, da znajo mladi poslušati druge in sebe in argumentirati povedano. V času trajanja izmenjave so z delom po skupinah in z druženjem izdelali videe in tako v praksi pridobili izkušnje in nove kompetence. Na odhodu smo ujeli tudi mladega udeleženca, ki se je MC Idrija zahvalil za odlično organizacijo in najboljšo družbo ter izkušnjo do sedaj. 

“Mladinsko delo daje širok spekter znanj in če ga ne izkusiš v praksi in na terenu, je skoraj nemogoče razumeti kaj delamo in koliko delamo ter kakšno je zadovoljstvo udeležencev, ki so vključeni“, je izpostavila vodja MC Idrija, Jerca Korče. Dodala je še, da jo delo navdihuje in ko vidiš, kako so na koncu mladi zadovoljni, pozabiš na vse izzive. “Podpiram tovrstne aktivnosti obiskov na terenu, saj nam veliko pomeni, da imamo podporo tudi na nacionalni ravni in da nam prisluhnete.”

V Mladinskem centru Idrija smo spoznali tudi dve prostovoljki, vključeni v Evropsko solidarnostno enoto in sicer iz Francije in Španije. Izpostavili sta, da je biti del mladinskega dela v Sloveniji, kjer se odvija ogromno aktivnosti, res lepo in da sta pridobili ogromno izkušenj in idej, ki jima bodo koristile pri nadaljnjem kariernem razvoju. 

Ekipa mladinskega centra Idrija skupaj s prostovoljkama in mag. Tino Kosi
Ekipa mladinskega centra Idrija skupaj s prostovoljkama in mag. Tino Kosi

Lea iz Francije, se je odločila za ESE prostovoljstvo, saj je želela v praksi in v drugi državi spoznati mlade ter s tem tudi pridobiti izkušnje za nadaljnji študij. Lea je bila vključena v celoten proces načrtovanja in izvedbe mladinske izmenjave in ta izkušnja je bila zanjo neprecenljiva.

“Odločila sem se za ESE, saj sem želela v enem letu razmisliti kaj si želim  početi v prihodnje in za katero smer študija se bom odločila v prihodnje. Biti ESE prostovoljka je zame največje darilo.”

Prav tako je Alejandra, ESE prostovoljka iz Španije, izpostavila, da je v Sloveniji šele kratek čas in da je bila vključena tudi v mladinsko izmenjavo in tako spoznala kako lahko skupaj s svojimi sovrstniki pridobiva izkušnje in se uči. 

Mag. Tina Kosi, v.d. direktorice Urada RS za mladino, je skozi pogovor izpostavila, da je mladinsko delo pomemben del družbe, ki ga je potrebno krepiti in negovati ter zagotavljati vidnost in prepoznavnost mladinskega dela.

“S tem namenom smo se odločili, da skupaj z organizatorji kampanje in organizacijami mladinskega sektorja delamo na prepoznavnosti mladinskega dela. V strateškem načrtu Evropske agende mladinskega dela v Sloveniji smo si zadali dva cilja in sicer kakovostno mladinsko delo ter dvig prepoznavnosti in priznavanja mladinskega dela in veseli nas, da smo v maju pričeli s terenskimi obiski na terenu.«

Obisk mladinskega centra Idrija v sklopu Odmeva mladosti
Obisk mladinskega centra Idrija v sklopu Odmeva mladosti

Obisk na terenu je del skupne promocijske akcije za dvig prepoznavnosti mladinskega dela, ki jo organizirajo urad RS za mladino, Mladinski svet Slovenije, NA MOVIT in Mreža MaMa.