Digitalizacija

Oktober: mesec programiranja, kodiranja in osvajanja digitalnih veščin tudi na Zavodu Nefiks

23. 11. 2020 avtor: Zavod Nefiks

Mesec oktober je po tradiciji tudi na Zavodu Nefiks mesec, ko nekaj ur namenijo programiranju, kodiranju in osvajanju digitalnih veščin. Kljub situaciji tudi letos ni bilo nič drugače. Pobuda Meet and Code se je namreč preselila na digitalni kontinent in tako so lahko ob upoštevanju vseh navodil uspešno speljali kar tri dogodke in več kot 50 udeležencem predstavili digitalne razsežnosti.

Ker Dekleta ne izdelujejo le piškotov, so zanje pripravili delavnico, kjer so osvajala veščine 3D modeliranja in se naučile izdelati lasten izdelek za peko piškotov. Poleg modelčka za peko so dekleta spoznala program, v katerem lahko nadaljujejo z učenjem modeliranja tudi doma.

Na delavnici STOP! Sveti rdeča., so udeleženci poleg programiranja spoznali še osnove elektronike. Spoznali so mikrokrmilnik Arduino, platformo za njegovo programiranje Arduino IDE ter izdelali pravi semafor! Vsak udeleženec delavnice je tudi poslal svojo kodo za idealen semafor in ob testiranju kod na mikrokrmilniku so ugotovili, da so naloge odlično opravili.

Zadnja od Meet and code delavnic pa je bila delavnica Za zapiske ne uničujem dreves, kjer so spoznavali programski jezik Python. Delavnico je izvedla skupina First Slovenija, ki so jo na ta način tudi podprli pri zbiranju njihovih sredstev za udeležbo na tekmovanju First Global Challenge. Gre za tekmovanje, ki na zelo zanimiv način poveže robotiko z okoliškimi problemi s katerimi se svet danes srečuje. S fanti so tako zasnovali delavnico programiranja v Pythonu, kjer je bila glavna ideja, da za tovrstno zapisovanje ne uničujejo dreves, saj program zapisujejo na internetu. Udeleženci so osvojili osnovno znanje programiranja, po programu sprehodili želvo Frančka in izdelali nekaj programov za naprednejše matematične formule.

Njihovi dogodki pa so bili le eni izmed mnogih v sklopu dogodkov Meet and code! V tem dobrem mesecu se je namreč zgodilo kar 1324 online dogodkov v kar 35 državah po svetu!
 

Ker se zavedajo, da so digitalna znanja pomembna tudi za lažji vstop na trg dela, so se odločili, da s podobnimi delavnicami nadaljujejo.

Mlade vabijo, da sodelujejo v naslednjih delavnicah:

Vir: Zavod Nefiks