Zabava in prosti čas

Osemnajst let Mladinske oddaje Luksuz produkcije

31. 12. 2019 avtor: Uredništvo

Društvo zaveznikov mehkega pristanka iz Krškega mlade tudi v prihodnjem letu vabi k ogledu svoje mesečne Mladinske oddaje na Youtube kanalu, ki jo v tesnem sodelovanju z lokalno skupnostjo že osemnajsto leto ustvarjajo prostovoljke iz številnih držav Erasmus+ v okviru Evropske prostovoljske službe in od leta 2019 tudi Evropske solidarnostne enote. 

Projekt je leta 2002 zasnovala skupina mladih v okviru programa EU Mladina. Na različnih izobraževanjih so pridobili osnovna znanja za izdelavo prispevkov, ki jih vse odtlej posredujejo naprej in tako, predvsem otrokom in mladini, filmsko in medijsko produkcijo približajo kot orodje izražanja in družbenega aktivizma. V prispevkih se lotevajo vseh tematik, aktualnih za mlade, ter predstavljajo mlade ustvarjalce videa in filma. Prostovoljko Stello Hood pri ustvarjanju prispevkov najbolj navdušuje možnost eksperimentiranja, ki odpira vrata v kreativnost: “Zabavno je delati to oddajo, vsak mesec imamo nov cilj, novo temo, kar odpira prostor za raziskovanje novega in izboljšanje starega ter za refleksijo.”

Mladinska oddaja predstavlja predvsem družbeno kritične filme in videe, videe na temo kulture, ter videe, ki predstavljajo kulturo mladih in kulturno raznolikost. Videe in filme orišejo integracijo EVS in ESC prostovoljk in prostovoljcev v lokalno družbeno okolje in na zabaven način interpretirajo trenutno družbeno situacijo. “Luksuz produkcija ima v svojo podstat vtkano skrb za sočloveka, socialni čut in družbeno kritičnost. Zato je njen filmski razvoj lahko privedel le do ene stvari: angažiranega filmmakerstva,” je povedal Boris Petkovič, režiser in dolgoletni mentor pri Luksuz produkciji. 

Mladinsko oddajo si lahko ogledaš tukaj.

Vir in foto: Društvo zaveznikov mehkega pristanka – Luksuz produkcija