Zdravje

Otrokom in mladim lahko na pomoč priskočijo UNICEF-ove varne točke

4. 9. 2023 avtor: Slovenska fundacija za UNICEF
varne točke

Ob pričetku novega šolskega leta želi UNICEF Slovenija otroke in mlade ponovno opomniti na UNICEF-ove varne točke, ki so jim lahko v pomoč, saj nudijo trenutno zaščito, podporo ali zgolj nasvet v stiski.

Kot pravi 16-letna Izabela Lara, UNICEF-ova junior ambasadorka, je začetek šolskega leta za mlade poln pričakovanj, hkrati pa lahko misel na vse obveznosti prinaša tudi občutek nelagodja in skrbi:

»Mnogokrat ob misli na ponoven začetek šolskega leta dobimo neprijeten občutek, zaradi strahu pred ocenami in drugimi stiskami, ki pestijo mnoge učence. Poleg veselja, da bom spet videla sošolce in prijatelje, ob misli na šolo tudi sama občutim nelagodje, včasih celo odpor, saj mi vse šolske obveznosti povzročajo veliko stresa in skrbi. Med počitnicami nerada razmišljam o šoli, saj mi to vzbudi misli na teste, tekmovanja in ostale preizkuse. Vseeno pa se novega šolskega leta tudi veselim, ker me čaka ovijanje novih zvezkov, odkrivanje novega znanja in zabavni dnevi s sošolci.«

S prvim šolskim dnem se torej za šolarje odpira novo poglavje, ki ga spremlja pestra paleta čustev. Nekaterim otrokom lahko sprememba rutine, interakcija z vrstniki, učenje in preverjanje znanja predstavljajo velik izziv, celo stisko, in posledično vplivajo na njihovo duševno zdravje.

Otrokom in mladostnikom, ki se znajdejo v trenutni stiski, potrebujejo pogovor ali nasvet, so v več kot 120 krajih po Sloveniji na voljo UNICEF-ove varne točke. Prepoznamo jih po posebni modri nalepki s smejočo se hišico. Gre za varne, javno dostopne prostore, kjer več kot 3.000 usposobljenih zaposlenih prostovoljno otrokom in mladim nudi pomoč, nasvet ali napotitev na pristojne institucije. Zemljevid vseh Varnih točk je dostopen na spletni strani.

»Projekt Varne točke ni zgolj sistem varovalne mreže za otroke in mladostnike, temveč je živa skupnost srčnih ljudi, ki so prisotni in na voljo tam, kjer je to najbolj potrebno. V Varnih točkah so srčni, prijazni in močni ljudje, ki znajo prisluhniti in zaščititi tiste, ki tega sami še ne zmorejo. Moč je v pogumu, da prosimo za pomoč,« je povedala Tjaša Golob iz Zavoda za mladino in šport Trbovlje, ki je tudi prostovoljka v Varni točki.

Otroci in mladi so vedno dobrodošli tudi, da pridejo spoznat Varno točko, na klepet ali pa povedat kakšno dobro šalo.