Kultura

Pestra pomlad v KUD-u Pozitiv

18. 5. 2022 avtor: KUD Pozitiv

Spomladansko prezračevanje ter čiščenje telesa in duha je v KUD Pozitiv prineslo novo energijo in na stežaj odprlo vrata za ponovno ustvarjanje živih predstav. Nemirni duh in plodovite ideje so povezale ustvarjalce, ki so formirali dve povsem novi skupini. Eno, ki so jo sestavljali na odru že precej domači in prekaljeni »študentski mački« ter drugo, neizkušeno, mlado, a zelo ambiciozno novo generacijo Pozitivk in Pozitivcev.

Priprave na oba novo zastavljena projekta segajo že v čas pred novim letom, saj sta obe predstavi plod skupinskega avtorskega dela – od ideje do uresničitve.

Starejša skupina se je lotila tematike slovenskega modernizma. Osnovna ideja je delo Patrika Komljenovića, ki je ekipo zbral na kupu, s scenarijem in režijo celote pa mu je pomagala sicer tudi mentorica v dramski skupini Teatra Pozitiv, Urška Klajn Marion. Avtorski projekt, Omizje4, je bil zasnovan kot plesno-gibalna predstava s primesmi dramskega teatra. Osnovni koncept je bil predstavitev štirih najpomembnejših slovenskih modernistov – Dragotina Ketteja, Josipa Murna, Ivana Cankarja in Otona Župančiča, ki so jim ustvarjalci dali sodoben glas, dokazati, da so njihove ideje še danes lahko kako žive in da njihova predstavitev nikakor ni nujno vezana le na tradicionalne uprizoritvene prakse. Predstavo so s pomočjo producenta in predsednika društva Draga Pintariča predpremierno in premierno uprizorili v osrednjem prostoru prenovljene Cukrarne, kjer je tovrstna tematika navsezadnje doma. Prenovljena Cukrarna je bila tudi glavni navdih pri ustvarjanju. V predstavi je bila Cukrarna poosebljena, ženska v obliki femme fatale, ki je moderniste po eni strani pogubila, po drugi pa niso mogli brez nje. V predstavi je dobila tudi svoj glas in štirim literatom krojila življenjske usode. Preplet čutnosti, dramatičnosti, prijateljstva, sovraštva in ljubosumja je bil zavit v koreografijo Patrika Komljenovića in režijo Urške Klajn Marion, poleg Patrika pa so na krožnem prizorišču, omejenim s sladkorjem, na sredini katerega je bil edini scenski element, miza, moderniste oživeli še Maj LamprehtJon Ažman in Andraž Corn.

Predstavi sta se odvili 7. in 12. aprila, sledile pa ji bodo še ponovitve v domačem Kreatoriju.

19. aprila pa je premiero doživela novo formirana skupina Teatra Pozitiv, nad katero bdi mentor Miha Maver. To je prvi avtorski projekt, ki ga je Miha zasnoval in režiral povsem samostojno. Dijaki, ki sicer bivajo v Dijaškem domu Ivana Cankarja, znotraj katerega deluje KUD Pozitiv, so se ustvarjanja lotili s polnim zagonom in mladostniško energijo ter med procesom spletli tudi trdna prijateljstva. Koncept je temeljil na nasprotjih, po katerih je plesno-gibalna predstava tudi dobila svoj naslov. Nasprotja povežejo ali pa mestoma razdvojijo protagoniste, ki zastopajo vsak svoja stališča, poglede in načela. Ustvarjalci so v procesu razmišljali o tem, ali lahko kot individualisti presežejo svoja prepričanja in začnejo sprejemati drugače misleče? Je mogoče, da se različni posamezniki povežejo v eno celostno družbo, v kateri drug drugega spoštujejo in sprejmejo? Dobro – slabo, ljubezen – sovraštvo, črno – belo, levo – desno, svetlo – temno. Nasprotja nas spremljajo na vsakem koraku. Največji izziv pa je, kako ta nasprotja zbližati. Vse pogosteje se dogaja, da so si nasprotja tako različna, da nikakor ne najdejo skupine točke oziroma se med seboj ne spoštujejo. Kje je sredina, kje je zmernost, kje je sprejemanje tako ene kot druge strani? Skozi gib, ples in igro so mladi igralci in igralke raziskovali trenja med odnosi v današnji družbi, gledalce pa vzpodbudili, da zgradijo lastna stališča znotraj navedenih vprašanj in problematike. V koreografiji Mihe Mavra in ob pomoči Patrika Komljenovića so svojo prvo premiero znotraj KUD-a Pozitiv doživeli Nina Brandl, Klemen Bergoč, Nika Gašperčič, Tia Kadivnik, Domen Kene, Gaj Stantič Kobal in Pia Kološa, avtorska glasba pa je bilo delo Domna Keneta.

Predstava Nasprotja se je uvrstila tudi na letošnji Festival Vizije – Festival mladinske kulture 2022, ki bo v organizaciji JSKD-ja ponovno potekal v Novi Gorici in sicer med 20. in 22. majem. Gre za mladinski gledališki festival, na katerem se predstavijo najboljše mladinske gledališke skupine iz vse Slovenije. Tudi ta predstava bo s ponovitvami nadaljevala v Kreatoriju.

Odličnost dela v KUD-u Pozitiv se kaže tudi v delavnici VideoSvet, saj sta bila na Festival Vizije sprejeta tudi dva videa, ki sta pod mentorstvom Radovana Jaušovca in Boštjana Božiča nastala v tem šolskem letu. Na Vizijah bodo predvajani filmi Letters to nature, katerih režiserji so udeleženci mednarodnega Festivala BITI, ki je lansko poletje potekal v Dijaškem domu Ivana Cankarja in pod okriljem KUD-a Pozitiv ter film Bar na Poljanskem nasipu v režiji Ajše Podgornik.

Za vse tekoče informacije, fotografije z dogodkov in iz zakulisja ter za nove datume domačih in gostujočih predstav in ostalih dogodkov, spremljajte KUD Pozitiv in Dijaški dom Ivana Cankarja na Instagramu in na Facebooku.